sobota 29. prosince 2018

Julskinka, švédská vánoční šunka


Milý deníčku...Vánoce bez švédské vánoční šunky by pro mne nebyly Vánocemi. Miluji čerstvě upečenou šunku s křupavou a voňavou krustou z hořčice a švédských perníčků pepparkakor. Pokud je neseženete, nezoufejte, dokonale postačí sušenky Lotus nebo klasická strouhanka. Julskinka, neboli vánoční šunka je součástí tradičního svátečního stolu, julbord, již od nepaměti a spolu s gravad laxem, tedy marinovaným lososem, brambory Hasselback, Janssonovým potěšením neboli Janssons frestelse, masovými kuličkami kötbullar s brusinkami, perníčky pepparkakor a jinými sladkostmi, salátem z červené řepy a lutfisk, rybou sušenou v louhovém roztoku (a není to vůbec špatné, věřte mi) se na ni o Vánocích těší většina švédské populace. Jelikož je náš pan řezník před Vánocemi bohatě zásoben jejich vynikající vánoční šunkou, která se na přípravu švédské šunky skvěle hodí, zvládneme julskinku několikrát, studenou i teplou. Vy ji zkuste třeba na Silvestra, jako součást silvestrovské tabule, nápady na servírování naleznete v receptu. Nebo teplou, čerstvě upečenou, na Nový rok!

                               Vše nejlepší do nového roku Vám přeje Vaše Housewife






A jak na to...
šunka s kůží a tukem
3 pomeranče nebo pomerančový džus (na cca kilo šunky) nebo voda
nové koření
hřebíček
pepř, sůl
lžička hnědého cukru
2 žloutky nebo 1 větší
kremžská hořčice
švédské perníčky pepparkakor nebo sušenky Lotus nebo strouhanka

Vymačkám si šťávu z pomerančů a zředím vodou tak, abych měla šunku zcela ponořenou. Nebo smíchám necelou polovinu pomerančového džusu (100%) s vodou. Přidám tak 4 kuličky nového koření, 3 pepře a dva hřebíčky. Pokud Vám kombinace pomerančů a vody nezní dobře, šunku uvařte jen ve vodě s kořením. Většina Švédů to taky tak dělá. Jakmile je měkká, nechám ji vychladnout, cca hodinu. Potom na šunce seříznu kůži a tuk. Je na Vás, jestli kůži s tukem upečete bokem se šunkou nebo vyhodíte. Ale je to škoda :) Žloutky si rozmíchám s dvěma lžícemi hořčice, hnědým cukrem a toutu směsí pomažu seříznutou část šunky. Švédské perníčky nebo sušenky Lotus si rozemelu na strouhanku a obalím jí pomazanou část šunky. Nebo to samé provedu se strouhankou. Udělejte dvě vrstvy - dvakrát namočit a dvakrát obalit. Peču na 185 C cca 15 minut, aby vznikla pěkná krusta. Šunku můžete servírovat jak teplou tak studenou, nakrájenou na tenké plátky či v teplé variantě kousky. Pokud je teplá, musím ji servírovat zásadně se salátem z červené řepy a šťouchanými brambory, můžou být i s cibulkou. Pokud ji servíruji studenou, většinou dám do misky salát z červené řepy, vedle postavím hořčicovou omáčku (medová hořčice, olivový olej a ocet - smíchám na emulzi, přidám špetku nasekaného kopru) na gravad laxe (marinovaného lososa) a nakrájím křupavé pečivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena