sobota 29. prosince 2018

Julskinka, švédská vánoční šunka


Milý deníčku...Vánoce bez švédské vánoční šunky by pro mne nebyly Vánocemi. Miluji čerstvě upečenou šunku s křupavou a voňavou krustou z hořčice a švédských perníčků pepparkakor. Pokud je neseženete, nezoufejte, dokonale postačí sušenky Lotus nebo klasická strouhanka. Julskinka, neboli vánoční šunka je součástí tradičního svátečního stolu, julbord, již od nepaměti a spolu s gravad laxem, tedy marinovaným lososem, brambory Hasselback, Janssonovým potěšením neboli Janssons frestelse, masovými kuličkami kötbullar s brusinkami, perníčky pepparkakor a jinými sladkostmi, salátem z červené řepy a lutfisk, rybou sušenou v louhovém roztoku (a není to vůbec špatné, věřte mi) se na ni o Vánocích těší většina švédské populace. Jelikož je náš pan řezník před Vánocemi bohatě zásoben jejich vynikající vánoční šunkou, která se na přípravu švédské šunky skvěle hodí, zvládneme julskinku několikrát, studenou i teplou. Vy ji zkuste třeba na Silvestra, jako součást silvestrovské tabule, nápady na servírování naleznete v receptu. Nebo teplou, čerstvě upečenou, na Nový rok!

                               Vše nejlepší do nového roku Vám přeje Vaše Housewife






A jak na to...
šunka s kůží a tukem
3 pomeranče nebo pomerančový džus (na cca kilo šunky) nebo voda
nové koření
hřebíček
pepř, sůl
lžička hnědého cukru
2 žloutky nebo 1 větší
kremžská hořčice
švédské perníčky pepparkakor nebo sušenky Lotus nebo strouhanka

Vymačkám si šťávu z pomerančů a zředím vodou tak, abych měla šunku zcela ponořenou. Nebo smíchám necelou polovinu pomerančového džusu (100%) s vodou. Přidám tak 4 kuličky nového koření, 3 pepře a dva hřebíčky. Pokud Vám kombinace pomerančů a vody nezní dobře, šunku uvařte jen ve vodě s kořením. Většina Švédů to taky tak dělá. Jakmile je měkká, nechám ji vychladnout, cca hodinu. Potom na šunce seříznu kůži a tuk. Je na Vás, jestli kůži s tukem upečete bokem se šunkou nebo vyhodíte. Ale je to škoda :) Žloutky si rozmíchám s dvěma lžícemi hořčice, hnědým cukrem a toutu směsí pomažu seříznutou část šunky. Švédské perníčky nebo sušenky Lotus si rozemelu na strouhanku a obalím jí pomazanou část šunky. Nebo to samé provedu se strouhankou. Udělejte dvě vrstvy - dvakrát namočit a dvakrát obalit. Peču na 185 C cca 15 minut, aby vznikla pěkná krusta. Šunku můžete servírovat jak teplou tak studenou, nakrájenou na tenké plátky či v teplé variantě kousky. Pokud je teplá, musím ji servírovat zásadně se salátem z červené řepy a šťouchanými brambory, můžou být i s cibulkou. Pokud ji servíruji studenou, většinou dám do misky salát z červené řepy, vedle postavím hořčicovou omáčku (medová hořčice, olivový olej a ocet - smíchám na emulzi, přidám špetku nasekaného kopru) na gravad laxe (marinovaného lososa) a nakrájím křupavé pečivo.

1 komentář:

  1. titanium watches - TITanium Arts
    Titanium watches - TITanium Arts have come a long titanium prices way since the first of the titanium engagement rings original 2020 escape titanium watches. With these watches, you can titanium band rings experience all the features of the original titanium quartz

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena