neděle 17. února 2019

Japonská kuřecí polévka s nudlemi udon


Milý deníčku...pokud jste sledovali můj facebookový účet (odkaz máte napravo), víte, že jsem na přelomu ledna a února byla opět po několika letech v Japonsku. Upřímně, Japonsko miluji. Běžný život by tam pro mne byl asi dost těžký, to opravdu obdiv a smekám, ale japonská kultura mě neskutečně oslovuje. A to jídlo! Asi nej jídlo co znám! A jelikož jsem už začala mít menší absťák:), chtělo to klasiku, která v zimě zahřeje a potěší. Klasickou japonskou variaci na kuřecí vývar, s pšeničními nudlemi udon, které jsou po uvaření krásně naducané a hedvábné a vitamíny zase dodá čínská brukev, neboli "zelí" pak choi. Mým tajemstvím opravdu bohaté chuti vývaru je přidání instantního japonského rybího vývaru dashi do základu. A skvělá kuřecí polévka je za hodinu hotová!



A jak na to...

Vývar:
2 kuřecí stehna
zázvor
jarní cibulka
dashi vývar, instantní v sáčku

Sáček dashi vývaru rozmíchám ve studené vodě (asi litr a půl), přidám kuře, tři asi dvoucentimetrové kousky oloupaného zázvoru, dvě omyté a na větší kousky nalámané jarní cibulky a přivedu k varu, pak hned stáhnu a vařím asi hodinu na nízkém plamenu. Potom vývar přecedím a stehna si oberu na kousky masa. V jiné hrnci si rozpálím trochu másla a přidám

2 oloupané a na kolečka nakrájené mrkve
2 nalámané hlavičky zelí pak choi (najdete i pod označením bok choi) 
tofu

lehce osmahnu, přidám kuřecí kousky a zaliji vývarem, nechám tak 5 minut vařit a ještě trochu dochutím kapkou sójové omáčky.

Nudle udon si uvařím podle návodu (můžete stejně tak dobře použít i nudle na ramen nebo soba nudle a nebo seženete i čerstvé udon nudle), dám je do misky, zaliji polévkou a nakonec přidám kousek vaječné omelety tamagoyaki (nemusí být) kterou si připravím rozmícháním 2 vajec se lžičkou mirinu a pár kapkami sójové omáčky. Vždy naliji na pánev trochu vaječné směsi, nechám dojít, zaroluji a přiliji další část, budu tak pokračovat, dokud celou směs neusmažím. Zarolovanou omeletu poté nakrájím na kousky. Využijete ji hlavně na snídani, s miskou rýže, nakládanou zeleninou a miskou miso polévky je to dokonalá japonská snídaně!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena