pátek 21. prosince 2018

Bramborový salát


Milý deníčku...bramborový salát je klasika, která nemůže v žádné české domácnosti chybět. Svádí se o něj líté boje, zda s vejci či bez, se salámem či jen se zeleninou, zda přidat celer, zda dát jogurt nebo jen majonézu, prostě klasické vánoční vášnivé diskuze. Dáváte hrášek? Brambory na kostky nebo na nudličky? Prostě problém! Vaše maminka jej dělá nějak, Vaše babičky také nějak jinak. A teď si představte, že se vdáte! A najednou musíte dělat kompromis! A jak z toho ven? Přiznám se, že mě formovalo několik bramborových salátů. Samozřejmě ten od maminky. Ta musela své vánoční tradice taky přetvořit, neboť v tátové rodině se do salátu dává salám! Zato v máminé celer! Potom jsem na studiích narazila na kamarádku Katku a její ostravskou variaci! Takže spařená cibulka a lák z okurek! A pak přišla tchyně. A jablko do salátu a jogurt či sojanéza. A její máma. Pro změnu s full majonézovou variantou. Ale jak z toho ven? Vytvořila jsem prostě variantu vlastní. Krom brambor je v ní jablko, vejce, hrášek, okurky, mrkev, hořčice, majonéza, jogurt a lák z okurek. Salát je to hodně specifický a hodně dobrý! A jaký ten Váš?

Krásné a voňavé Vánoce Vám přeje Vaše Housewife!




A jak na to...

kilo a půl brambor typu A
nakládaný hrášek a mrkev, sklenička 
6 nakládaných okurek
hořčice
majonéza,
jogurt
2 vejce
1 malé jablko

Brambory si uvařím ve slupce den předem, nechám vychladnout a zaležet, nejlépe přes noc. Druhý den ráno je oloupu a promačkám přes kruhové mačkátko, budou z toho nudličky, ale promícháním se většinou přepůlí. uvařím vejce, oloupu a také promačkám. Jablko si oloupu a nakrájím na malé kostičky. Hrášek a mrkev sliju z láku a propláchnu studenou vodou, nechám dobře vykapat. okurky si nakrájím na jemné kostičky a všechnu zeleninu přidám k salátu. Přidám asi 150g majonézy a 150 g jogurtu, dvě lžičky plnotučné hořčice, sůl, pepř a trochu láku z okurek. nebo více, pokud máte radši salát kyselejší. Nechám přes den odležet a před večerním podáváním většinou ještě trochu dosolím a opepřím. Pokud mi přijde moc hutný, přidám ještě trochu majonézy a láku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena