pátek 28. listopadu 2014

Pepparkakor


Milý deníčku...Pepparkakor (čti peparkákur), švédské perníčky, které všichni dobře známe z Ikea, ač neobsahují žádný pepř, jak by se podle názvu mohlo zdát, jsou plné podmanivého koření a zázvoru. Švédové obecně moc vánoční cukroví nepečou, ale pepparkakory jsou hlavně skvělé na přikusování ke glöggu, švédské obdobě našeho svařeného vína (jehož období začíná hlavně o svátku svaté Lucie, na který si můžete upéci třeba Lussekatter). Jejich příprava je trochu piplavějšího rázu, ale pokud nejste fandové tradičních perníčků, pepparkakor jsou přesně pro Vás. A pokud jde o volbu vykrajovátek, vánoční kozel je skandinávská tradice, je to tzv. duch Vánoc, dohlíží na vánoční přípravy, že vše probíhá tak jak má. Inu, jiný kraj...každopádně, ať už zvolíte jakýkoli tvar, dejte si jeden upečený pepparkakor na dlaň, palcem jej rozlomte a pokud se rozdělí na tři díly, budete mít po celý rok jen štěstí...


A jak na to...

550 g hladké mouky
lžíce mletého kardamonu
lžíce mleté skořice
lžíce mletého hřebíčku
lžíce nastrouhaného zázvoru
nové koření (pár kuliček roztlouci)
půl lžičky soli
lžička sody
150 g hnědého cukru
80 g cukru krupice
2 žloutky
150g másla
kůra z poloviny citrónu
150ml šlehačky (z ledničky)
150 ml zlatého sirupu (seženete nejlépe u Marks and Spencera)

Máslo vymíchám s oběma cukry. Přidám prosátou mouku smíchanou se sodou, solí a kořením, přidám kůru z citrónu, žloutky, šlehačku a zlatý sirup. Vypracuji nechutně lepivé těsto, které si rozdělím na několik dílů. Každý díl dám mezi potravinářskou folii a rozválím na placku. Nemusí být ani úplně tenká, jen jde o to, aby se Vám s těstem lépe pracovalo až se vychladí. Placky si musí odpočinout v lednici, proto je tam nejlepší nechat do druhého dne. Druhý den je rozválím ještě více do tenka - je třeba podsypávat hladkou moukou, jinak se Vám to bude lepit. Pečou se hodně rychle (na cca 175 °C), dávejte proto pozor, ať se nespálí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena