sobota 28. prosince 2013

Janssons frestelse

 
Milý deníčku...po úmorném (i když skvělém) kolotoči vánočního přebíhání po příbuzenstvu se člověk rád o víkendu prospí a nemá chuť na dlouhé vaření. Já mezi svátky proto připravuji naprostou vánoční klasiku skandinávské kuchyně v mnoha variantách, zde nedílnou součást švédské vánoční tabule (julbord), Janssons frestelse neboli Janssonovo pokušení. Tohle originální jméno dostalo jídlo v 19. století po slavném švédském operním pěvci Peru Adolfu ”Pelle” Janzonovi, který mimo zpěvu byl i vášnivý znalec dobrého jídla (mimo jiné existuje i Toast Pera Janzona, na kterém naleznete hovězí, cibuli, syrový žloutek a kaviár). Janssonovo pokušení bylo jídlem rychlým, svátečním a levným, což již dnes, kdy ančovičky, nedílná součást pokrmu, nebrázdí v tak hojném počtu Balt či Severní moře (no jo, vše se jednou vyloví), moc neplatí. Přesto si jednu plechovku kupte, ta chuť je naprosto nezaměnitelná a kombinace másla, smetany a brambor je vždy prostě božská, co si budeme povídat...
 

A jak na to...

brambory (asi 6 větších)
filety a olej z ančoviček, asi 80 g
1 cibule
1 šlehačka
strouhanka
máslo

Brambory oloupu a nakrájím na špalíky nebo plátky. Cibuli oloupu a nakrájím na kolečka. Zapékací formu vymažu máslem, vysypu strouhankou a střídavě vrstvím cibuli, ančovičky a brambory, přičemž poslední vrstva musí být bramborová. Zaliji šlehačkou a olejem z ančoviček, bohatě zasypu strouhankou a pokladu plátky másla. Nesolím ani nepepřím. Zapékám asi hodinu na 200 °C .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena