čtvrtek 29. listopadu 2018

Mince pies, hvězdné vánoční košíčky


Milý deníčku...jedním z nejtradičnějších britských vánočních receptů jsou Mince pies. Malé košíčky plněné ovocnou náplní. I když je dostanete koupit hotové, či alespoň hotovou náplň, domácím se nic nevyrovná. Jsou hebce máslové, nakyslé a oproti klasickému lineckému dobře kořeněné, je to hodně příjemné osvěžení v době vánočního i předvánočního hodování. Tradice mince pies sahá až do dob křižáckých válek, kdy válečníci ve Svaté zemi ochutnali malé masové koláčky, plněné sušeným ovocem a hodně kořeněné. Odtud vysvětlení názvu - mince(d) meat, mleté maso, pie - koláč. A ano, do pravého echt mincemeat, tedy vlastní náplně, se přidává hovězí lůj. Ne v mé kuchyni. Obávám se, že to by pak Vánoce byly obzvlášť voňavé:)  Ani žádné složité přípravy a x ingrediencí. Nejlépe se mi osvědčil klasický recept od Nigelly Lawson, přidala jsem trochu víc koření a expres mince pies jsou na světě! Užívejte vánoční cukroví!








A jak na to...

na 12 košíčků

80g mouky
60g másla
šťáva z poloviny pomeranče
špetka soli

Máslo si nakrájím na malé kousky a dám na 20 minut do mrazáku. Nejlepší cesta jak udělat těsto, která bude krásně křehké, je pak dát mouku, sůl, šťávu a zmrzlé máslo do food procesoru a pak jen rychle prohněťte prsty do kompaktního těsta.  Rozdělím na tři díly a dám na půl hodiny minimálně do ledničky. Je to prakticky takové rádoby linecké těsto, jen je náchylnější na zpracování. Potom vždy rozválím na placku a nejlépe se i osvědčilo kulatou formičkou na cukroví vykrojit požadovaný tvar. Kolečka dám do formy na muffiny nebo použijte klasické formy na košíčky či muffiny, naplním náplní, vykrojím hvězdičku a tou vše zakryji. Peču cca na 185 - 200 C 10 - 15 minut. Před servírováním pocukruji.

Náplň:
brusinky v nálevu (ne v želé!!) - asi 150g, nebo čerstvé nebo mražené
rozinky, asi 150g, doporučuji mix zlatých a tmavých
šťáva z jedné mandarinky
nepatrná špetka pepře
20 ml portského - typ Ruby
10 ml brandy nebo rumu
špetka mletého zázvoru, skořice, hřebíčku, nového koření a muškátového květu či strouhnutého muškátového oříšku
lžíce hnědého cukru
kapka vanilkového extraktu
kapka mandlového extraktu
větší lžička medu

Brusinky si sliji z nálevu a dám vařit společně se všemi ingrediencemi kromě alkoholu, nechte mírně probublávat a vařím za stálého míchání asi 20 minut. Směs by měla zhoustnout, jako kompot. Přiliji alkohol, nechám vychladit a poté jí plním košíčky. Pokud vám zbyde, je výborná na vánočku nebo do čaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena