neděle 25. listopadu 2018

Telecí saltimbocca


Milý deníčku...saltimbocca (neboli něco co samo skáče do pusy) je jedním z nejjednodušších receptů a stálicí italské kuchyně, kdy víc než dříve oceníte, že secondi, neboli druhý chod, je jen tenký plátek dobrého telecího, ale plný chutí a vůní. Původem z Brescie, dnes rozšířen po celé Itálii. Hoďte veškeré předsudky k telecímu za hlavu a vychutnejte si tuhle jemnou delikatesu. Tady totiž víc než jinde oceníte jednoduchou, ale přesto zcela komplexní chuť.





A jak na to...

plátky telecího - hřbet nebo zadní (na dvě porce počítejte tak čtvrt kila)
plátky pršutu
hladká mouka
máslo
olej
bílé víno (suché)
šalvěj - čerstvá či sušená
sůl, pepř

Plátky masa si naklepu do tenka a případně přepůlím. Osolím, opepřím a obalím tenkými plátky pršutu. Ten do masa lehce vtlačím a vše obalím v mouce. Pokud máte čerstvou šalvěj, vložte ji pod pršut a pak teprve obalte. V pánvi si rozpálím kapku oleje a asi dvě lžíce másla, přidám telecí plátky a opékám, cca 2 minuty, otočím a poté podliji asi deci vína. Nechám chvíli dusit, ale nebude to trvat dlouho. Pokud máte sušenou šalvěj, přidejte ji chvíli předtím, než přidáte víno. Nakonec už bez vaření dám do omáčky kousek másla a nechám rozpustit. Servíruji většinou s kaší nebo s pommes sautées, tedy

Brambory dušenými v másle:
brambory
máslo
sůl

Brambory si dobře oloupu - ale neomyji. Nakrájím na půlměsíčky. V pánvi rozpustím máslo, přidám brambory, asi 3 minuty opeču, osolím a zakryji pokličkou. Za občasného prohazování nechám dusit doměkka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena