čtvrtek 29. března 2018

Hogo fogo kuřecí vývar s macesovými knedlíčky


Milý deníčku...letošní Velikonoce (jestli nutně hledáte velikonoční recepty, najdete je zde) ;) se víceméně překrývají s židovským svátkem Pesach a tak Vám chci představit tu nejvíc největší židovskou klasiku, což je kuřecí polévka a macesové knedlíčky, židovskou šábesovou klasiku. Pesach připomíná vyvedení Izraelitů z egyptského otroctví Mojžíšem a začíná velkým úklidem, kdy se vše čistí a v domě se musíte zbavit všeho, co obsahuje mouku nebo by mohlo býti kvašené, tzv. vše co je  chamec (jo, myslím tím i nějaká fajnovou singl malt whisky), co to je zjistíte dle 5. Knihy Mojžíšovy,  a buď to sníte (postupně) nebo to prodáte. Nebo spálíte. Vlastně nemůžete použít snad nic, kromě hrnců, ty se dají vykošerovat vodou nebo ohněm. I porcelán musíte speciální jen na Pesach.  Alfou a omegou pesachového jídelníčku jsou tedy nekvašené chlebové placky, tzv. macesy, což je vlastně smíchaná mouka s vodou, zprudka opečená, aby se zamezilo možnému kvašení. To vše jako připomínka spěchu, jež byl s odchodem z Egypta spjatý. Pesach pak začíná tzv. sederovou večeří, která má přesně stanovený průběh, pořadí pokrmů a předčítají se texty z Hagady. A tím úplně nejlepším jídlem, co si můžete na Pesach dát, je silný kuřecí vývar a delikátní, jemné a neskutečně nadýchané macesové knedlíčky (kdo má raději knedlíčky pevné, vynechá v receptu prášek do pečiva :)! Kuřecí vývar Vás totiž dostane z každého nachlazení a nemoci! A macesové knedlíčky? Měla jsem trochu strach, protože sehnat macesovou mouku v Praze prostě nejde, tak jsem hotové (a přiznávám nekošer) macesy prostě rozemlela a bylo. A pak už jen fascinovaně zírala, jak knedlíčky naběhly když se vařily! Knedlíčky jsou naprosto jednoduché na přípravu a prostě skvělé. Jsou totiž od mé kamarádky Míši, mojí guru židovské kuchyně. Takže jak jinak!

Pesach kašer!











A jak na to...

Vývar:
4 kuřecí skelety (aby na nich bylo i trochu masa) nebo 2 kuřecí stehna
2 mrkve
1 cibule
1 petržel
2 stonky řapíkatého celeru
čerstvá petrželka
sůl, celý pepř, mletý pepř, nové koření, bobkový list

Oloupu si řapíkatý celer a cibuli. Do hrnce si dám asi 1,5 litru studené vody a do ní dám jednu očištěnou mrkev, polovinu petržele, cibuli, můžete si překrojit na polovinu, tři bobkové listy, tři kuličky pepře, tři nového koření a kuřecí skelety nebo stehna. Osolím a přivedu k varu, potom hned stáhnu na nízkou teplotu a nechám jen lehce probublávat, spíš aby se vývar táhnul, asi tak 90 minut. Potom vývar přecedím do čistého hrnce, vyvařenou zeleninu vyhodím a kuře si oberu, abych měla jen čisté maso, to si nechám zatím stranou. Mrkev a polovinu petržele si oloupu a nakrájím - mám raději větší kousky a ty nechám ve vývaru uvařit na skus, potom hned přidám maso a zasypu petrželkou. Případně dosolím a opepřím. Zavářku (pokud to není kapání, tedy rozmíchané vajíčko s trochou polohrubé mouky, trochou vody a špetkou soli, které přidám (nakapu) do polévky provařit) si většinou vařím zvlášť a přidávám až na talíř, kde ji potom zaliji polévkou.

Knedlíčky:
na 18 - 24 knedlíčků, já si dávku vždy upravím tak na 3/4 ode všeho

210 g rozemletých macesů (ty nekošer, ale chuťově moc dobré seženete v Tescu či Albertu)
4 vejce
1 lžička (košer) soli
špetka pepře
4 lžíce tuku - buď oleje nebo tuku z polévky
4 lžíce vody
2 lžičky prášku do pečiva
případně zelená petrželka, nasekaná

Smíchám rozemletý maces a prášek do pečiva se solí a pepřem ( a případně petrželkou).Rozklepnu si vejce, přidám do nich tuk a vodu a po kouscích naliji do macesové směsi, přitom promíchávám vidličkou. Nesmíte tu směs přemíchat, spíš vmíchat lehce, kypřit jakoby, aby se spojila na těsto. Zakryji folií či pokličkou a nechám asi hodinu směs odpočinout v lednici.Potom tvaruji malé knedlíčky, které vařím zvlášť v osolené vodě, v hrnci zakrytém pokličkou asi 45 minut, poté vyjmu z vody, pozor budou křehké!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena