neděle 22. ledna 2017

Székelykáposzta aneb pravý Segedínský guláš


Milý deníčku...jako dítě jsem milovala Segedín ze školní jídelny. A jedla ho jen holý, bez knedlíků. Ale upřímně, něco mi stále chybělo. Buď byl moc řídký, nebo naopak moc moučný a hlavně tam bylo málo papriky, vždy jen tak na špetku nože. Což pro dceru svého otce, se zálibou v kotli guláše minimálně s třemi baleními papriky, nebylo vážně to pravé. A pak jsem objevila kouzlo maďarské kuchyně. A zjistila, že ten nás český Segedín není jen taková nějaká variace, ale že má svůj základ v Székelykáposztě, neboli Székelyho zelí. A zamilovala se. Zlé jazyky tvrdí, že Székelykáposzta vznikla smícháním klasického perkeltu s kyselým zelím pro hladové opilce domáhající se v noci jídla v budapešťské krčmě. Já tvrdím, že ten kdo Székelykáposztu vymyslel, byl génius. Paprika, maso a kyselé zelí je ta nejlepší kombinace do sychravé zimy a spolu s knedlíkem dědy Iši, nemáte co řešit. A nezapomeňte, že nejlepší bude po zaležení druhý den!




A jak na to...

500g vepřového (buď kýta pokud chcete libovější, nebo bůček když si věříte:)
500g kysaného zelí
2 střední cibule
4  stroužky česneku
kmín, sladká mletá paprika, sůl, pepř
voda nebo vývar
trocha sádla nebo špeku
1 šlehačka
hladká mouka
zakysaná smetana

Nakrájím si najemno cibuli a dám ji do hrnce, kde jsem si již rozehřála lžíci sádla nebo s kousek nakrájeného a rozpuštěného špeku. Restuji dozlatova. Maso si nakrájím na menší kostky, osolím, opepřím a přidám k cibuli. K masu si prolisuji česnek a promíchám. Přidám asi polovinu lžičky kmínu a čtyři vrchovaté lžíce sladké měkké papriky. Lehce zarestuji, paprika mi hlavně nesmí zhořknout a zaliji vývarem nebo vodou, asi 500 ml.nechám dusit doměkka, bude to trvat asi hodinku, dle potřeby podliji vodou. Propláchnu si kysané zelí, podle toho, jak to chci kyselé a přidám k masu - pokud máte velké kusy tak je překrájejte, ale není to nutné. Nechám dusit spolu s masem asi 20 minut, poté si odeberu trochu horké šťávy a rozmíchám si ji se šlehačkou, lžící zakysané smetany a lžící hladké mouky. Vliji zpět k masu a nechám provařit. Servíruji buď s knedlíkem nebo bílým chlebem a zdobím troškou zakysané smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena