neděle 29. ledna 2017

Bramborové šišky s kysaným zelím


Milý deníčku...švábské bramborové šišky s kysaným zelím neboli Schupfnudeln mit Sauerkraut jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel pro dlouhé zimní večery, protože stejně jako naši předci, trávím s oblibou zimu na kysaném zelí. A k tomu křupavé, na másle osmažené bramborové šišky. A neobejde se to bez kusu pořádně masového špeku či sušené šunky. Délka přípravy se liší jen podle toho, zda si připravíte domácí šišky, nebo použijete kupované, ale i tak je to jedno z těch skvělých, sytých a hřejivých zimních jídel! 



A jak na to...

Bramborové šišky:
400g brambor
100g hladké mouky
50g bramborového škrobu
2 žloutky
sůl

Brambory si uvařím ve slupce a nastrouhám, smíchám s moukou, škrobem, žloutky a solí, prohnětu a tvořím delší šišky, nejlépe mi to jde, když si uloupnu kousek těsta, udělám kuličku a tu pak mezi dlaněmi rozválím na šišku. Uvařím je v osolené vodě, hotové jsou když vyplavou, poté je nechám odkapat.

A pokud nemám chuť se dělat se šiškami (ač jsou fakt jednoduché), nebo vážně nestíhám, tak dobré se dají sehnat v Lidlu. Dále potřebuji

500g kyselého zelí
špek či sušená šunka, ale měla by být dobře prorostlá tukem
cibule
máslo,trocha oleje

Špek si dám na pánev a nechám smažit. Cibuli si nakrájím a opeču se špekem. Poté přidám trochu másla a přihodím uvařené šišky. Nechám smažit dozlatova, šišky by se měly krásně opéct. Nakonec si trochu propláchnu kysané zelí a přidám k šiškám, nechám dobře prohřát, za stálého míchání, případně trochu osolím a opepřím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena