čtvrtek 3. listopadu 2016

Dalších 10 důvodů proč miluji Budapešť


Milý deníčku...je podzim, nejvyšší čas vyrazit do Budapešti. Žádnému jinému městu nesluší podzim tak jako Budapešti a jelikož jsem vyzkoušela již všechny podzimní měsíce, nejlepší je dle mého sem jet v listopadu. Vždy když vystoupím na nádraží Keleti, mám pocit jako při návratu domů. Tvář města se také proměňuje každý rok. V poslední době se z Budapešti stává Berlín před deseti lety - hipsterské kavárny, nové módní čtvrti ale ještě vám to nepřijde tak umělé. Budapešť je svá a já ji miluji. Svých 10 důvodů proč tomu tak je jsem již představila, a tak nyní přidávám další ;) A jak již víte, v Budapešti se mimo jiné úžasně, skvěle a famózně najím, takže zkuste i mé další tipy!

1. Laci! Konyha!


Co k Laci! Konyha! dodat. Zjevení. Myslela jsem, že už mě nic nepřekvapí a tady mě pěkně vyvedli z omylu. Letos už podruhé obhájili BIBa a myslím že hodně zaslouženě. Poprvé co jsem nezvládla vše sníst. A to vydržím hodně. A nejhorší na tom je, že to jídlo bylo skvělý!! Industriální prostředí připomínající velkou garáž, s uprostřed stojícím králem, což je kráječ na šunku, který uvidíte v pohybu při servírování té nejjemnější domácí šunky typu jamón coby amuse bouche, všechno je strašně syrové, ale velice paradoxně příjemné a k tomu - jídlo, příjemný servis, prostě všemi smysly se soustředíte na to, co jíte a pijete.


Smažený topinambur, květákové pyré a chorizo. Křupavé, jemné a pikantní. Už tady jsem si řekla - pozor, tohle bude hodně dobrý.



Silný vývar z petržele, wakame a zastřeného vejce. Hodně odvážná kombinace, silná chuť, rozmíchaný žloutek slast.


Hovězí oháňka, tarhoňa a kořenová zelenina. Maso co rozpadá, silná demi glace, lehce vazké, skvělé.Srdeční záležitost a zde moje variace.


Klasika maďarské kuchyně, smažená vykostěná kuřecí nožka, bramborový salát a papriková omáčka, možná nesourodá kombinace, omáčka taky po delší době na talíři začala rozmáčet strouhanku, ale celkově hodně dobrý.


Cibulová marmeláda a maďarské sýry. Zvlášť ten co voněl jako staré ponožky byl dokonalý!


Dýňový sladkoslaný sorbet.


Ořechový dortík a maková zmrzlina - alergici pozor, Maďaři milují ořechy! Spolu s tokajským dokonalý dezert! A zmrzlina lepší a hebčí jak z Angelata!


A malinové creme brulée. K Laci! Konyha nemám co dodat. To se musí zkusit!



2. Borkonyha Winekitchen


Do Borkonyhy je těžké se dostat. Poučena z minula jsem dala rezervaci tři měsíce předem:) Moje první budapešťská hvězda (ten zbytek mne stále nebaví) a musím říct, že jsem nebyla vůbec zklamaná. Oproti Laci! Konyha! tu nebyl ten moment překvapení, dokonalý servis v dokonale útulném prostředí, skvělý vinný lístek, ale víceméně, takový ten michelinský standart. Ovšem, jeden chod mě naprosto rozsekal a proto se sem budu vracet jak jen budu moci. Smažená husí játra, popel, pyré z červené řepy a rozinková omáčka. Naprosto dokonalá symfonie chutí. Nejdřív to slastné křupnutí při zakrojení, máslovost a jemnost jater, zemité pyré, nahořklý popel a sladkost rozinek, Do-ko-na-lé!


Špenátový krém - topinambur -krevety. neurazil, prostě dobrá polévka se šťavnatou krevetou.


Mořský ďas - fazole - balzamiko kaviár. Ryba skvělá, kaviár také, u fazolí mi trochu vadila sice najemno, ale nakrájená lehce podušená paprika, moc mi tam neladila.


Ale co bylo skvělé tak steak z mangalice, jemný a máslový jako dort se třemi druhy dýně - pečenou, pyré a esencí - rustikální dokonalá pecka!


A jako sladká tečka klasika v podobě ořechového dortu Esterházy s famózní zmrzlinou ze slaných arašídů!


3. Pavlače

A když budete chtít všechny to skvělé jídlo vyběhat, pronajměte si byt ve starém činžáku. Všechny domy jsou v centru Pešti :) stavěné stejně - tedy s pavlačemi, vnitřním dvorem a schodištěm bez výtahu. Jsou úžasné, ale věřte mi, nikde nepoznáte genia loci tak jako při klusu do čtvrtého patra s kufrem, nákupem a vínem!:) A pokud se budete bát o svou linii (že moc zhubnete) - věřte mi, nebojte :) Stačí se totiž ponořit do víru cukrászd (cukráren) a káveházů (kaváren) - výběr maďarských sladkostí je totiž nepřekonatelný!



4. Auguszt Cukrászda = nejlepší krémese v Budapešti!



V Budapešti jsou nej totiž ty staré cukrárny kde potkáte staré dámy na odpolední kávičce dopřávající si k ní něco sladkého. A když to není obligátní dort, bude to krémeš - pláty křehkého lístkového těsta proložené žloutkovým krémem. A ty nejlepší mají v Auguszt Cukrászdě!


A když Vás omezí klasika, zkuste ho s kaštanovým pyré a sněhovou čepicí.


5. Central káveház



A nebo kavárny - s rozvojem měšťanské kultury v 19. století se stala Budapešť mekkou kaváren - žádná Vídeň!- A nejlépe v Central Káveház - není to žádná nová hipsterská kavárna, kterých je v Budapešti jako hub po dešti, bude tam plno turistů, ta káva je dražší než jinde, ale já se tam cítím jako doma - vysoké stropy, ruch, plyšové sedačky, mramorové stolky a kouzlo starých časů...a co ke kávě?

6. Doboš

Dort pojmenovaný po slavném cukráři Józsefu Dobošovi. Šest tenký plátků piškotového těsta s hebkým čokoládo máslovým krémem, s přelitý karamelem. Zkuste ho v Centralu nebo u Gerbauda.


7. Somlói galuska

Tradičná zákusek , pocházející z roku 1958, vytvořený u příležitosti Expa v Bruselu. (Dle mého, vše vytvořené k bruselskému Expu bylo dokonalé!) Jsou to vlastně tři různé korpusy (ořechový, kakaový a klasik piškotový) pokropený rumem, potřený žloutkovým krémem a posypaný rozinkami a ořechy. A tak postupujete u každého plátu a skládáte je na sebe. Necháte přes noc vychladit a pak z celé té masy odkrojujete noky, které zdobíte šlehačkou a čokoládou. Noky z těsta jsou krásně vláčné, protože nasáknou rumem a krémem a jen se rozplývají na jazyku. Zkuste jej v Centralu, Gerbaudu nebo Ruszwurum cukrászdě.


8. Túrógombóc

Túrógombóc jsou tvarohové knedlíky, po uvaření po všech stranách vyválené v opražené strouhance, podávané s cukrem a zakysanou smetanou. jeden z má´ých nejoblíbenějších dezertů a ty na ty nejlepší Váš v Budapešti pošlu do Déryné bisztró a nebo do Café Bouchon.


9. Tokajské

A nejen s Túrógombóc jde dohromady tokajské. Víno vyráběné pouze v tokajské oblasti (90% Maďarska, 10% Slovenska) z odrůd Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (bílý muškát) nebo nově z odrůdy Kabar. Víno dozrává za slunečných podzimů, kde se z cibéb hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis stává tekuté zlato. A buď se z něj stane Szamorodni, víno které oxiduje v dřevěném sudu nenaplněném až po okraj, asi dva roky nebo Aszú, kdy se cibéby (seschlé bobule s plísní) zaliji cukernatým moštem nebo vinným moštem ze stejné oblasti, jako jsou cibéby. A kvalita vína je dána putňami -  pro nezasvěcené - puťna je dřevěná nádoba s obsahem 22 -25 kg a a počet puťní se odvíjí od počtů nádob se scvrklými bobulemi hroznů, sklizených v pozdním listopadu, použitých na výrobu tokajského. Sehnat můžete aszú 3,4,5 nebo 6 putňové. Samozřejmě od počtu putní se odvíjí i cena, za mne stojí za to ochutnat alespoň 3-putňové, nejlepší je za mne 5:)


10. Uherák

A nebyla by to Budapešť, kdybych si domů nepašovala cepy uheráku od Picku!! (jasně seženete i u nás, ale je tak nějak ..lepší)



Adresy:

Laci!Konyha!
Hegedus Gyula utca 56
1133 Budapešť

Borkonyha Winekitchen
Sas utca 3
1051 Budapešť

Auguszt Cukrászda
Kossuth Lajos utca 14 - 16
1053 Budapešť

Central káveház
Károlyi Mihály utca 9
1053 Budapešť

Gerbaud
Vorosmárty ter 7-8
1051 Budapešť

Ruszwurm Cukrászda
Szentháromság utca7
1014 Budapešť

Déryné Bisztró
Krisztina tér 3
1013 Budapešť

Café Bouchon
Zichy Jenő utca 33
1066 Budapešť

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena