neděle 30. října 2016

Sticky Toffee Pudding


Milý deníčku...Sticky Toffee Pudding, neboli něco jako lepkavý karamelový puding, je klasický anglický dezert, i když patří k těm modernějším (poprvé představen veřejnosti kolem roku 1970), pro který mám naprosto, ale naprosto neskutečnou slabost.V Praze je stálící v Sanshu, avšak tu nejlepší verzi dělá podle mého Sofia Smith v Café Buddha Balbínova. Trochu vybočuje z řady klasických "puddingů" neboť se nepeče ve vodní lázni, ale vláčnost mu dodává právě spousta datlového pyré a hnědý cukr. Spolu s karamelovou omáčkou je to nepřekonatelná dvojka pro sychravé podzimní večery. Jeho hřejivou vydatnost pak nejlépe doplníte (ehm..odlehčíte;) zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.






A jak na to...

na cca 10 porcí

Na bábovičky:
300g vypeckovaných datlí
hrst zlatých rozinek
150g hnědého cukru (tmavým cukrem muscovado docílíte nejlepšího výsledku)
2 vejce
120g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky sody
špetka soli

Datle a rozinky zaliji horkou vodou a nechám ji vychladnout. Poté vše sliji a rozmixuji na hladké pyré. Vejce utřu s cukrem do hladké pěny, vmíchám do ní pyré a přidám hladkou mouku, kterou jsem si předtím smíchala se solí, sodou a práškem do pečiva. Formičky/plech na muffiny si vymažu máslem a peču v předehřáté troubě na 180 C asi 25 minut. Poté formičky vytáhnu a nechám lehce vychladnout, pudding by neměl být studený. Pokud ho nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a znovu ho chvíli před podáváním prohřejte v troubě či mikrovlnce. Přelijete ho karamelovou omáčkou a přidejte vanilkovou zmrzlinu nebo ještě lépe, zakysanou smetanu.

Karamelová omáčka:
230g cukru krupice
120g másla
150 ml šlehačky
malá špetka soli

Na litinové pánvi si připravím z cukru karamel, občas cukr promíchám. Jakmile je rozpuštěný, o něco stáhnu teplotu a vmíchám do něj máslo. Pozor, bude to hodně prskat, musíte míchat, hmota začne bublat. Poté vmíchám šlehačku, opět to bude bublat. A nakonec vmíchám sůl. Pokud omáčku nespotřebuji (ještě se mi to nestalo), můžu ji nechat asi týden v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena