pondělí 8. srpna 2016

Nektarinkový koláč


Milý deníčku...a je tu srpen, měsíc bohatý na domácí zahradní laskominy typu angrešt, rybíz, švestky a letní jablka, ale pro mne již odmalička není léto bez nektarinek. Nemají tak protivné "chloupky" jako broskve a většinou nejsou rozměklé, ale pevné tak, že když se do nich zakousnete, krásně to křupne. No a můj letní nektarinkový koláč má tu letní chuť v sobě - křupavá drobenka, tvaroh a jemné jogurtové těsto. Prostě vše, co od letního dezertu chcete! S hrnkem kafe a zapadajícím sluncem nebo deštěm bubnujícím na střechu, to vážně nechcete nic víc...





A jak na to...
Těsto:
200g polohrubé mouky
100g hnědého cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
půl hrnku rozpuštěného másla
čtvrt hrnku jogurtu
trocha mléka
špetka soli

Máslo vyšlehám s cukrem do pěny, potom přidám vejce, máslo a prosátou mouku, smíchanou se solí a práškem do pečiva, nakonec jogurt a mléko. Vše pořádně vymíchám na hladké těsto. Dortovou formu dobře vymažu a vysypu a těsto do ní naliji. A potom si připravím

1, 5 tučného tvarohu ve folii
mléko
med
větší vejce (nebo dvě malé)
nektarinky
cukr, polohrubá mouka, skořice, hnědý cukr (na drobenku)

Poté si rozmíchám tučný tvaroh s trochou mléka, medem ( větší lžíce, ale dle chuti) a jedním vejcem Nektarinky nakrájím na měsíčky. Tvaroh naliji na těsto a opatrně rozetřu. Pokladu nektarinkami na půlměsíčky a posypu drobenkou, kterou si připravím z másla, mouky, špetky skořice a hnědého cukru, prsty promačkám - v poměru více cukru než mouky. Peču na 180 °C dozlatova, asi 35 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena