čtvrtek 4. srpna 2016

Šaltibarščiai, studená polévka z červené řepy


Milý deníčku...odhoďte veškeré poslední předsudky vůči červené řepě, neboť osvěžující studená litevská polévka Šaltibarščiai, je naprostá pecka! A to nejen tou psycho růžovou barvou, ale především chutí. Když jsem ji coby experiment "vařila" poprvé, po prvním ochutnání jsem měla málem šok. I můj muž, když jsem upustila lžíci a zařvala" No to si děláš srandu (oukej, použila jsem trochu jiný výraz:), to není možný!" "Co se stalo??" "To je tak dobrý!!!" Šaltibarščiai je něco tak neskutečně lahodného, s hebkostí kefíru a zakysané smetany na jazyku, ani ta zemitost červené řepy tam není dominantní, spíše osvěžující tóny okurky a kopru.  A k tomu vajíčka natvrdo a ještě teplé vařené brambory. A to prosím jediné, co tady vaříte je řepa, vejce a brambory. Prostě naprostá pecka!





A jak na to...

3 střední řepy
polovina okurky
2 jarní cibulky
svazek kopru
500 ml dobrého kefíru
70g zakysané smetany
sůl, pepř

Neoloupané bulvy řepy si uvařím a nechám vychladit. Poté oloupu a nakrájím na kousky. Oloupu si okurku a nakrájím, to samé provedu s jarní cibulkou. Polovinu svazku kopru nasekám. Snažím se nedávat ty hodně dřevnaté stonky.Vše hodím do hrnce a mixuji na husté pyré. Když už to skoro začne na pyré vypadat tak přilévám kefír. A nakonec zakysanou smetanu. Nakonec dle chuti případně osolím a opepřím Zcela hladkou polévku pak dám nejméně na tři hodiny vychladit, můžete i přes noc. Před podáváním si uvařím vejce natvrdo a brambory ve slupce. Vejce i brambory oloupu a nakrájím na kousky, nasekám si zbytek kopru a před podáváním tímto polévku zdobím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena