čtvrtek 18. srpna 2016

Lago di Como aneb Když milujete Itálii, není co řešit, část 2.


Milý deníčku...dalším střípkem do mé italské mozaiky je Lago di Como. Ač je Lago di Garda úžasné, do Coma jsem se naprosto zamilovala. Asi jako George Clooney. S tím rozdílem, že já si tady vilu nekoupím:) Jezero je lemované vysokými horami, kdy i v červnu některé vrcholky ještě halí sníh. Temně modrá hladina, a břehy plné subtropických stromů, palem a květin. Starobylá městečka, plná úzkých uliček, turistů a neodbytných krámků, kde bude vaše peněženka krvácet. Ranní jezerní mlha. A všudypřítomná vůně jasmínu...


Hladina dvou úzkých jezerních vidlic je korunovaná městy Como a Lecco.Ve střední části se pak obě vidlice sbíhají a na konci tohoto výběžku se od vody zvedá Bellagio.




Pitoreskní uličky, turisté a nádherné subtropické květiny, palmy a buganvilie. Jezerní promenáda a malé restaurace, kde si můžete sednout, vychutnat svůj spritz a pozorovat okolí. Pro dopravu po jezeře zvolte loď, neboť se tak dostanete i do protilehlých měst Mennagio a Varenna. Zvlášť vynechat návštěvu Varenny by byla velká škoda. Je to jedno asi jedno z nejkouzelnějších městeček. Domy jsou rozesety po strmém útesu, nad městem se tyčí zřícenina hradu Vezio a vše je tak neskutečně malebné, až se tají dech..




A ty uličky!!


My si ovšem pro svůj výchozí bod zvolili menší vesnici Lierna, trochu jižněji na východní straně jezera. Klid, pohoda, obchod, dvě krásné pláže, dvě kavárny, gelateria s ručně dělanou zmrzlinou a dvě restaurace. A snídaně na zahradě s výhledem na jezero. A ty cikády řvou večer jako krávy. Nic víc nepotřebujete.


Za mne, asi absolutní špička je v Lierně Ristorante La Breva. Typická rodinná restaurace, držící si tradici již přes čtyřicet let, dřevo, háčkované dečky a večeře na stříbře. A ze střešní terasy nádherný výhled na jezero. Na Comu se nevečeří tak pozdě jako jinde v Itálii, na večeři proto přijďte kolem 8 hodiny večerní. Nám se první den podařilo drobné zpoždění a i v deset večer se nám, jako posledním v celé restauraci, neskutečně věnovali. Paní majitelka, typická Italka, svůj personál neskutečně cepuje, a když zpozoruje jen náznak nesouladu, převezme velení. A upřímně, tak dobrou domácí pastu jsem hodně dlouho nejedla! Navíc tu vaří dost dobře na to, aby si zasloužili doporučení v michelinském průvodci!
Jelikož k jezeru patří ryby, mají je tu coby antipasto. Lehce dušené, marinované, nebo uzené. Zvlášť nakládaná verze pstruha s petrželovo-piniovým pestem byla úžasná!


primi tu je jasné. Pasta. Domácí. A ta nejlepší! Buď tedy jemné ravioly s račí pěnou,


zrovna tak akorát vyvážené, pikantní a bohaté linguine s mořskými plody,


a nebo, fenomenální, naprosto bezkonkurenční maltagliati, tenké těstovinové plátky původem z oblasti Emilia - Romagna, s porcini, tedy lesními hříbky. U téhle pasty budete chrochtat jako to prasátko, které právě vyčmuchalo lanýž...


A jako secondi zkuste jakoukoli jezerní rybu - pstruha, štiku, candáta nebo síha (lavarello)...



Nebo místní telecí na bílém víně. S porcini. Budete chrochtat ještě víc! :)


A na závěr klasiku - lehké tiramisù,


nebo ještě lehčí citronový sorbet v bublinkách prosecca...


V Lierně ještě navštivte Sottovento lago di Como, přímo na břehu jezera a večer se můžete z terasy kochat hrou světel zapadajícího slunce nad jezerní hladinou. Jako antipasti zkuste klasickou bruschette, s rajčaty a rybí pastou,


nebo typické vařené rybí filety marinované v octu, něco jako náš zavináč, s nakládanou zeleninou.


A coby pastu, doporučuji sedaninni s kousky grilované ryby, rajčaty a tymiánem,


nebo caserecce na trentinský způsob, sytou pastu pro pořádné horaly - se špekem, cibulí, rajčaty a pecorinem.


Nikdy však neopusťte moji italskou svatou trojici - Soave, prosecco a Barolo :)



A tradičně, víte co je lepšího než italská zmrzlina? Zmrzlina u jezera! Ciao!:)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena