Milý deníčku..okonomiyaki je skvělé sezónní jídlo do zimního období. Ač to nevypadá, tahle "japonská palačinka se zelím, nebo taky japonská pizza" je typickým představitelem japonské kuchyně a byla to pro mne už dlouho výzvou, ale, jak jinak začít nový rok, než překonáváním výzev:) Okonomi znamená "vše co máš rád" a yaki je smažený. Ale zase tam nenaflákáte vše, co Vám přijde pod ruku, pravidla jsou jasná. Buď si zvolíte mě osobně bližší Kansai-yaki styl okonomiyaki, tedy palačinku typickou pro okolí Ósaky s krevetami a slaninou nebo Hirošima-yaki, placku o něco vyšší s více vrstvami, s nudlemi yakisoba (takže smažené soba nudle), klobáskou a smaženým vejcem. Okonomiyaki se připravuje na speciální plotýnce teppan a buď si ji připravujete sami, nebo je pro vás připravovaná čerstvá ze syrových ingrediencí. Mě však stačila klasická litinová pánev. A nebudu nic zastírat, po počáteční nedůvěře jsem zjistila, že je to vážně naprostá pecka!
A jak na to...(pro 2 na vydatný oběd)
300g syrového nastrouhaného zelí
3 vejce
mouka na okonomiyaki (seženete bez problémů přes internet nebo ve specializovaných obchodech, můžete použít i mouku na korejské palačinky), nejhůře hladká se špetkou prášku do pečiva
krevety
slanina
mirin
sůl
svazek jarní cibulky
olej na smažení
majonéza nebo japonská kenko majonéza (+ citrón a hořčice, když ji neseženete)
citrón
hořčice
otafuku omáčka
nakládáný zázvor
Smíchám asi 250g mouky na okonomiyaki či mouky na korejské palačinky (nebo hladké mouky se špetkou prášku do pečiva) s vodou a 3 vejci tak, aby vzniklo hladké těstíčko. Přidám nasekanou jarní cibulku, zelí, krevety, sůl a pepř. Přidám lžíci mirinu (japonské rýžové víno na vaření) a promíchám na tekutější těstíčko. Přidám špetku soli. V pánvi si rozpálím olej a začnu palačinku smažit. Měla by být trochu vyšší. Jakmile začíná zespodu tuhnout a smažit se, dám nahoru dva plátky slaniny a obrátím ji a nechám pořádně propéct. Buď mám japonskou majonézu a pokud ne, vmíchám do obyčejné asi lžičku hořčice na 6 lžic majonézy. A přidám pár kapek citrónu. Palačinku střídavě polévám otafuku omáčkou a majonézou. Nakonec posypu jarní cibulkou a přidám podle chuti nakládaný zázvor.
To vypadá dobře :)
OdpovědětVymazatDoporučuju vyzkoušet! :)
Vymazat