úterý 12. ledna 2016

Okonomiyaki


Milý deníčku..okonomiyaki je skvělé sezónní jídlo do zimního období. Ač to nevypadá, tahle "japonská palačinka se zelím, nebo taky japonská pizza" je typickým představitelem japonské kuchyně a byla to pro mne už dlouho výzvou, ale, jak jinak začít nový rok, než překonáváním výzev:) Okonomi znamená "vše co máš rád" a yaki je smažený. Ale zase tam nenaflákáte vše, co Vám přijde pod ruku, pravidla jsou jasná. Buď si zvolíte mě osobně bližší Kansai-yaki styl okonomiyaki, tedy palačinku typickou pro okolí Ósaky s krevetami a slaninou nebo Hirošima-yaki, placku o něco vyšší s více vrstvami, s nudlemi yakisoba (takže smažené soba nudle), klobáskou a smaženým vejcem. Okonomiyaki  se připravuje na speciální plotýnce teppan a buď si ji připravujete sami, nebo je pro vás připravovaná čerstvá ze syrových ingrediencí. Mě však stačila klasická litinová pánev. A nebudu nic zastírat, po počáteční nedůvěře jsem zjistila, že je to vážně naprostá pecka!






A jak na to...(pro 2 na vydatný oběd)

300g syrového nastrouhaného zelí
3 vejce
mouka na okonomiyaki (seženete bez problémů přes internet nebo ve specializovaných obchodech, můžete použít i mouku na korejské palačinky), nejhůře hladká se špetkou prášku do pečiva
krevety
slanina
mirin
sůl
svazek jarní cibulky
olej na smažení
majonéza nebo japonská kenko majonéza (+ citrón a hořčice, když ji neseženete)
citrón
hořčice
otafuku omáčka
nakládáný zázvor

Smíchám asi 250g mouky na okonomiyaki či mouky na korejské palačinky (nebo hladké mouky se špetkou prášku do pečiva) s vodou a 3 vejci tak, aby vzniklo hladké těstíčko. Přidám nasekanou jarní cibulku, zelí, krevety, sůl a pepř. Přidám lžíci mirinu (japonské rýžové víno na vaření) a promíchám na tekutější těstíčko. Přidám špetku soli. V pánvi si rozpálím olej a začnu palačinku smažit. Měla by být trochu vyšší. Jakmile začíná zespodu tuhnout a smažit se, dám nahoru dva plátky slaniny a obrátím ji a nechám pořádně propéct. Buď mám japonskou majonézu a pokud ne, vmíchám do obyčejné asi lžičku hořčice na 6 lžic majonézy. A přidám pár kapek citrónu. Palačinku střídavě polévám otafuku omáčkou a majonézou. Nakonec posypu jarní cibulkou a přidám podle chuti nakládaný zázvor.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena