čtvrtek 18. června 2015

Kladdkaka


Milý deníčku...oslava letního slunovratu, neboli Midsommar se blíží a všichni Švédové (oukej, i zbytek Skandinávie a Pobaltí) se již těší na spoustu dobrého jídla a hlavně pití:) Tradičním dezertem je jakákoli podoba jahodového dortu (můj loňský najdete zde, spolu s nastíněním, jak vlastně takový Midsommar probíhá). Ovšem letos jsem se rozhodla pro něco jiného. Kladdkaka, v překladu něco jako mazlavý, patlavý koláč, je tou nejtradičnější švédskou sladkostí. Pokud je Vaše kladdkaka dostatečně kladdiga, tedy mazlavá, skoro tekoucí, můžete se považovat za mistra (sama přiznávám, potřebuji více tréninku). Je to vlastně něco jako brownie, ale více mazlavé, strašně dobré, primitivní na přípravu, bez kypřícího prášku, se spoustou cukru a kakaa a budete na tom ulítávat. Zvláště když přidáte šlehačku, protože bez šlehačky to není ta pravá kladdkaka! Dostanete ji ve všech kavárnách a domácnostech, dokonce ve Stockholmu je na Gamla Stanu kavárna nazvaná (překvapivě) Café Kladkakan, s jednou z těch nejlepších kladdkak co můžete dostat (s malými cukrovými hvězdičkami a za 50 SEK:) A jelikož ve Švédsku v posledních dnech nejen slavili svatbu prince Carla Phillipa, ale i nový přírůstek do královské rodiny (a jelikož Švédové si na svou královskou rodinu potrpí a nevynechají žádný důvod k oslavám) nemůžete to vyjádřit lépe než znakem Tre kronor na den bästa kladdiga kladdkaka! Glad Midsommar till er alla!




A jak na to...

180g másla
3 velká vejce
330g cukru
120 g hladké mouky
špetka soli
80g kakaa

Postup je naprosto jednoduchý. Smíchám vejce s cukrem a promíchám. Rozehřeji máslo a povolené vmíchám do vajec. Přidám mouku, sůl a kakao. Opět zamíchám. Míchejte dobře, nepotřebujete k tomu šlehač, ale mělo by být vše spojené. A je to! Vymastím si a vysypu rohy dortové formy, kterou vyložím pečícím papírem. Rozehřeji si troubu na 175 stupňů a kladdkaku peču cca 10 minut, mrknu jestli se už rohy zatáhly a peču dalších 5 - 10 minut, ale radši méně než více, pokud bude hodně mazlavá, povedla se Vám. Rohy by měly být tuhé a křupavé, stejně tak na povrchu a uvnitř by měla být mazlavá. Nejlepší je ještě teplá, klidně horká. Jen ji nezapomeňte posypat moučkovým cukrem. Podávám se šlehačkou a pokud by Vám nestačila holá, přidejte rozmačkané jahody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena