pondělí 15. června 2015

Rajská rajčatová omáčka s parmazánovými masovými kuličkami


Milý deníčku...sezóna rajčat už konečně začala, tudíž třikrát hurá! Přes období celoživotní nesnášenlivosti a neschopnosti pozřít kousek dužiny, natož zrníčka obalená "slizem" jsem se dostala do levelu bez rajčete ani ránu. Jediné co mi zůstalo, je nesnášenlivost zrníček. Proto volím u mé rajčatové omáčky (pozor neplést s klasickou rajskou) možnost přípravy bez zrníček, proto tuhle hladkou hladkou omáčku prostě a jednoduše pasíruji. A při nedostatku času stejně dobře poslouží již hotová koupená rajčatová passata. Další hlavními ingrediencemi je dobré maso, parmazán a osvěžující bazalka ve velkém. 



A jak na to...

Rajčatová:
rajčata, asi 7 větších nebo passata, já ji beru častu ve Formagerii (Passata di pomodoro La Fiammante)
polovina cibulky
olivový olej, voda, cukr, sůl, pepř

Rajčata si hodím do mixéru, rozmixuji je a vzniklou drť ještě propasíruji na hladkou omáčku, nejlépe to jde za použití naběračky a sítka nebo pasírky. A nebo můžete rajčata oloupat (spařit horkou vodou, slít a oloupat) a rozmixovat ponorným mixérem, zrníčka sice zůstanou, ale chuti to neubere. Pozor, bude to stříkat, doporučuji zástěru nebo neopren. Cibulku si nakrájím na kostky a zpěním na oleji. Zaliji passatou, ať již domácí nebo kupovanou, přidám cukr, sůl a pepř dle chuti. Poté rajčatovou směs ještě promixuji ponorným mixérem a přidám vodu, když bude moc hustá. Nechám provařit, občas promíchám.

Kuličky:
půl kila mletého masa, nejlépe v poměru 80% hovězí : 20% vepřové
strouhanka
mléko
bazalka
parmazán
sůl, pepř

Smíchám maso, plnou hrst strouhanky, větší hrst nastrouhaného parmazánu, přidám sůl, pepř a najemno nasekanou bazalku, také větší hrst (před nasekáním). Zaliji mlékem, stačí přidat trošku a promíchat, směs by se Vám měla spojit v kompaktní hmotu. Je fajn, když bude mít čas nechat směs trochu zaležet, bohatě stačí půl hodinky v lednici. Poté lžičkou odkrajuji kousky a dlaněmi tvořím kuličky, které dávám zavařit do omáčky. Občas promíchám abych měla místo na další kuličky. Nechám vařit asi 20 minut na mírném plameni, občas promíchám. Podávám s těstovinami, nastrouhaným parmazánem a ještě hodně bohatě zasypu natrhanou bazalkou. 

2 komentáře:

  1. Já teda dělám klasickou rajskou omáčku, ale tenhle recept mě tak zaujal, že to zkusím a pokud to bude chutnat tak jak to vypadá skvěle na fotkách, tak začnu dělat tuto verzi :)

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena