sobota 16. května 2015

Lososová pomazánka s pažitkou


Milý deníčku...lososová pomazánka s pažitkou je skvělým a hlavně velice variabilním jídlem, všechny jí uctíte, ať už v podobě skvělé svačiny, superrychlé večeře, delikátní snídaně či dokonalé party pomazánky. Nejvíce mi chutná na chlebu, ať už domácím kváskovém, kmínovém či žitném. Tvaroh vymíchaný se šlehačkou je klasický a přesto geniální základní recept od mé babičky Verči na všechny pomazánky (mrkvová, tvarůžková, šunková etc.), dostanete tak krásně kompaktní a hladkou hmotu a co si budeme povídat, se šlehačkou je vždy vše lepší :)

A jak na to...

100g uzeného lososa (plátky nebo "bříška)
1 tučný tvaroh
100 ml šlehačky
sůl, pepř
citrón
pažitka

Prvním krokem je mít výkonný robot foodprocesor (takový ten dvou sekáček), nebo sekáček na tyčovém mixéru. To pak vezmu tvaroh, šlehačku, rozmixuji, přidám kousky lososa, rozmixuji, na poslední mixování přidám i pažitku a poté již jen dochutím solí, pepřem a citrónovou šťávou, dle chuti, ale mě více vyhovuje pomazánka výraznější, tudíž s větším podílem citrónové šťávy. Jestli se mi zdá moc hutná, přidám samozřejmě znovu šlehačku a promixuji.  Pokud nemáte food procesor, nezoufejte. Stačí vzít tvaroh a dohladka vymíchat se šlehačkou. Lososa poté stačí nasekat/ nakrájet velice na jemno, promíchat s tvarohovou pastou, přidat na jemno nasekanou pažitku a poté dochutit jak je popsáno výše. Oba postupy přípravy mají něco do sebe, první je jemnější a hladší, více pěnová a druhá více rustikální, s výraznější chutí lososa:) Nejlepší je nechat ji uležet, alespoň dvě hodiny či do druhého dne, ale pokud to nevydržíte, je fakt skvělá i hned.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena