čtvrtek 21. května 2015

Když blogerky vaří aneb česko - řecká škola vaření s balzamikovými krémy


Milý deníčku...minulý týden jsem měla tu čest zúčastnit se setkání blogerek u příležitosti školy vaření s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou, zaštiťované portálem Blogerky.cz a školou vaření Chefparade. Jak jsem se k tomu dostala? Před časem jsem byla spolu s ostatními foodblogerkami oslovena k vytvoření receptu s použitím balzamikových krémů, já přispěla tímto čokoládovým dortem s chilli a balzamikem. A tak jsme se jednoho krásného skoroletního podvečera sešli v holešovické škole vaření Chefparade, kde na nás čekalo několik hodin zábavy, vaření, vychlazené retsiny a hlavně spousty tipů a triků od skvělých šéfkuchařů Jana Součka (šéfkuchař La Strada Ristorante) a Alexandrose Papandreou (řecký šéfkuchař, autor mnoha kuchařek a kuchařských show), kteří pro tuto příležitost vymysleli nových 14 receptů, s tradičně netradičním využitím balzamikových krémů.





Po rozdělení do dvojic nás čekalo samotné vaření. Vždy jeden recept český, druhý řecký. A který stůl by mohl být lepší, než ten, kde jsou jahody a chřest, ha? :)



Bylo to skvělých pár hodin (Jak foodblogerka relaxuje? Vaří!), také proto, že mou úžasnou cookingpartnerkou byla Daniela z Jídlujeme.cz, a naše filozofie vaření je v podstatě stejná :)


Neděláme z toho vědu a nebojíme se improvizace. A tak jsme si trochu upravily i recept na Salát z chřestu, lososa, mladých brambůrek a balzamika (upřímně, od foodblogerek nemůžete čekat nic jiného):

400g filetu z lososa
15 mladých výhonků zeleného chřestu
4 křepelčí nebo 2 slepičí vejce - uvařené
mix salátů (špenát, lollo rosso, lollo bianco)
špetka máty
polovina citrónu
400g uvařených malých nových brambor
olivový olej, máslo
sůl, pepř
4 lžíce klasického balzamikového krému

Chřest oloupejte a dřevnatou část (spodní) ulomte. Překrojte ho na polovinu. Brambory také překrojte, lososa nakrájejte na kousky. V pánvi si rozpalte trochu oleje a trochu másla, osolte lososa, opečte ho, stačí pár minut, přidejte brambory a nakonec chřest, nakonec zakápněte citrónovou šťávou. Ryba musí být uvnitř hodně vláčná. Nechte vše chvíli vychladnout. Opepřete a přidejte máta, ale nemusí být. Smíchejte balzamikový krém spolu s dvěma lžícemi olivového oleje a trochou soli, vymíchejte na hladkou emulzi. Promíchejte se salátovými listy a servírujte s bramborami, lososem, vejci a chřestem.




A pokud jde o dezert, je libo Jogurtový krém s čerstvou vanilkou a marinovanými jahodami? 


150 g řeckého jogurtu
300g šlehačky
vanilkový lusk
7 g želatiny
30g cukru

Želatinu (v plátcích) nechte nabobtnat v misce s ledovou vodou. V hrnci zahřívejte šlehačku, přidejte zrníčka z vanilkového lusku a cukr, Promíchejte a jakmile se začne vařit, odstavte. Z želatiny vymačkejte vodu a přidejte do horké směsi - míchejte dokud se vše nerozpustí. Vmíchejte jogurt a rozdělte do skleniček. Nechte tak dvě hodiny vychladit v ledničce. 

Půl kila jahod pak nakrájejte na malé kousky, přidejte 55g cukru, 50 ml rumu a 3 lžíce bílého balzamikového krému s citrusy. Nasekejte hodně máty najemno a promíchejte s jahodami.


Menší problém s nedostatkem času na chlazení zachránil Alexandros již předpřipravným vychlazeným dezertem a tak jsme s Danielou zdlábly ten náš výtvor. A světe div se, ono to bylo i tekuté super! Prostě takový výborný deluxe pribiňák! :)


A co bylo dále? Prostě jsme všechno to co jsme v potu tváře vytvořily, snědly :)








Ještě jednou velké díky všem organizátorům za skvělou a pohodovou akci a snad někdy příště!

A pokud by Vám to nestačilo, mrkněte třeba na tématický Vlog blogu Pieces of my world!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena