pátek 20. března 2015

New York cheesecake se slaným karamelem


Milý deníčku...zas o rok starší, snad i o rok moudřejší...ke stylovému narozeninovému dárku je třeba i stylový dezert. Místo dortu jsem tedy dala přednost klasickému cheesecaku, pečenému ve vodní lázni. Pravda, Momofuku styl podle Davida Changa to moc není :) Ale aby té klasiky nebylo moc, slaný karamel s mořskou solí tenhle dezert dokonale vyladí.




A jak na to...na větší formu cca 19 cm

Cheesecake:
100g másla
2 balení máslových sušenek (Scottish shortbreads z Markse nebo dánské máslové z Lidlu)
špetka skořice nebo perníkového koření
900g krémového sýra (ano, preferuji Philadelphii, tu slanost ničím jiným nenahradíte)
250g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
lžička vanilkového extraktu
kůra z jednoho citrónu a jednoho pomeranče
3 vejce + 2 žloutky
300 ml šlehačky (té více procentní nebo double creamu)
4 lžíce zakysané smetany na potření

Cheesecake dělám vždy den před podáváním a na přípravu si vyhradím tak čtyři hodinky. Rozdrtím sušenky (dříve jsem je drtila v sáčku, přes který jsem přejížděla válečkem, ale dnes mi to přijde složité a proto vše hodím do food processoru) spolu s máslem a kořením. Vtlačím do dortové formy s pečícím papírem, vtlačte náplň na boky formy, a dám na 180 °C a 5 minut zapéct, korpus by měl být zlatavý. Jakmile vychladne, zabalím zespodu a po bocích formu do alobalu. Na vychladlý korpus připravím náplň. Vyšlehám sýr,cukr a smetanu s vanilkovým extraktem, potom přidám kůru z citrusů a nakonec vejce. Vše dobře prošlehám do hladkého krému. Naliji na korpus. připravím si pekáč s horkou vodou - pozor velice důležité - pokud se Vám do pekáče nevejde dortová forma, nemá smysl cheesecake péci :) Dejte obalenou formu do vodní lázně s horkou vodou, voda by měla sahat asi do tří čtvrtin formy. Peču na 160 °C, troubu vůbec neotvírám, asi 15 minut a poté teplotu snížím na 110 °C a dopékám asi dalších 25 - 30 minut. Asi po 10 minutách pečení na nižší teplotu ale troubu otevřu a na zbytek času potřu celý povrch cheesecaku zakysanou smetanou. Cheesecake byste měli vytáhnou vždy dříve něž si myslíte že je :) Já osobně na konec vždy nastavím jen horní pečení, aby mi povrch krásně zhnědnul, ale to není nutné, pokud byste chtěli hladký bílý dort. Po upečení troubu otevřu a nechám cheesecake zvolna vychladnout, asi hodinku, dvě a potom ho přemístím na celou noc do lednice. Před podáváním ho tak na hodinku a půl dříve vytáhnu, aby dostal pokojovou teplotu. Polévám omáčkou ze slaného karamelu.

Slaný karamel:
225g cukru krupice
85g másla
120 ml šlehačky
menší lžička soli - velkých krystalů či plátků mořské soli, na tomto opravdu nešetřete

Na litinové pánvi si připravím z cukru karamel, občas cukr promíchám. Jakmile je rozpuštěný, o něco stáhnu teplotu a vmíchám do něj máslo. Pozor, bude to hodně prskat, musíte míchat, hmota začne bublat. Poté vmíchám šlehačku, opět to bude bublat. A nakonec vmíchám sůl. Pokud omáčku nespotřebuji (ještě se mi to nestalo), můžu ji nechat asi týden v lednici. Ale většinou ji stejně připravuji rovnou z dvojité dávky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena