pondělí 23. března 2015

Kulajda


Milý deníčku...kulajda je pro mne zlatým polévkovým hřebem, pokud člověk zbožňuje slané a kyselé, nemůžete si chuť vyladit lépe než kulajdou, korunovanou pošírovaným/ztraceným vejcem. A nepotřebujete ji ani kamuflovat hektolitry smetany, když se žloutek rozteče, polévka získá zvláštní hebkost...Vaříme ji celoročně, v létě coby rychlý oběd, v zimě a na podzim jako hutnější večeři (aneb abych nekecala, vaří ji hlavně manžel :)


A jak na to..na střední hrnec kulajdy

20g másla
hladká mouka
1 cibule
kmín
sůl a pepř
ocet
125 ml šlehačky
sušené houby
svazek kopru
5 brambor
litr vody

2 hodinky předem si namočím houby do vody. Na másle si zpěním oloupanou a nakrájenou cibulku. Po chvíli ji zasypu moukou, asi tak vrchovatou lžící a udělám si cibulovou jíšku. jakmile je zlatavá, naliji na ni ocet a nechám za stálého míchání odpařit. Přisypu kmín, promíchám a zaliji trochou vody - zde mám dvě možnosti - buď si jíšku s vodou a cibulí promixuji na hladký krém a doliji zbytkem vody  anebo to nechám tak a  doliji si vodou - asi dle Vaší chuti. Přiliji i vodu z hub a houby, oloupu si a nakrájím brambory na kousky a přidám do polévky. Osolím a opepřím. Vařím dokud nejsou brambory měkké. Do ještě vařící se polévky za stálého míchání vlévám smetanu a na posledních pár vteřin přidám nasekaný kopr, do víceméně již odstavené polévky, aby se již nevařil. Polévku servíruji se ztraceným vejcem

Pošírované (ztracené) vejce:
voda
ocet
pouze čerstvá vejce

Nechám vařit vodu s kapkou octa až jsou na povrchu bublinky, pak plamen vypnu, vejce rozklepnu do mističky tak, abych nepoškodila žloutek. Roztočím vodu v hrnci do víru, tak aby byl vír uprostřed a ne po stranách. Naliji do něj vejce a vařím asi 3 minuty. Vytáhnu vejce z vody, osolím a opepřím. A pokračuji s dalším vejcem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena