pondělí 1. prosince 2014

Sýrové suflé


Milý deníčku...sýrové suflé je lehounká a nadýchaná dobrota, kdybyste nevěděli že je v něm máslo, žloutky a sýr, řekli byste, že je to vlastně jen takový našlehaný vzduch...Suflé je úžasné jako předkrm, ještě lepší jako hlavní chod (nejlépe ve společnosti salátu), sklenicí lehkého vína a romantický večer může začít. Snad nejklasičtější chod francouzské gastronomie, pomyslená tečka kuchařského umění, avšak nebojte se, není to zas taková věda. Ovšem mějte na paměti -  na dokonalé suflé lidé čekají, ne naopak...



A jak na to...

3 větší vejce
110g sýru ( nejlépe nějaký co se dobře rozpouští, třeba čedar, ementál a gorgonzolu, nejlépe typ piccante)
60g másla
50g mouky
250 ml mléka
sůl, pepř

Oddělím bílky a žloutky. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Rozpustím máslo, přisypu mouku, promíchám a vmíchám mléko. Pomalu zahřívám a míchám, vznikne mi hustý bešamel. Přidám sůl a pepř. Za stálého míchání vmíchám žloutky, nastrouhaný sýr, a poté bílky. Vyliji do vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích formiček. Peču asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.Poté ihned podávám, jen se salátem (zálivka lžíce hořčice, medu, olivového oleje, octa a špetka soli) a bílým vínem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena