pondělí 24. listopadu 2014

Podzimní červené saláty aneb zelí a červená řepa


Milý deníčku...každý rok v tomto čase začíná předvánoční šílenství, tudíž večírky, návštěvy a hlavně jídlo, pití a zase jídlo. No o Vánocích se každý z nás ať už chce nebo nechce totálně dorazí, abychom si pak mohli dávat novoroční detox a slibovat si, že to příští rok uděláme jinak. Já s podobnou vitamínovou kůrou začínám již před vánočním obžerstvím a připravím se tak na nevyhnutelné. Oba dva saláty jsou jednoduché, nejen barvou vhodné pro předvánoční čas a neskutečně, neskutečně jednoduché.



A jak na to...

Zelný salát:
hlávka červeného zelí
kmín
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
lžička soli
lžička cukru

Zelí nakrájím na tenké nudličky, Přidám všechny ingredience a začnu s nimi zelí promačkávat, asi tak 5 - 10 minut, až zelí krásně zkřehne. Nechám zakryté v lednici odležet nejlépe přes den/ či noc, případně ještě dosolím či přidám cukr.

Salát z červené řepy:
červená řepa
šťáva z citronu
2 stroužky česneku
olivový olej, asi lžíce - dvě

Červenou řepu uvařím doměkka, ale nesmí být rozvařená. Oloupu ji a ještě horkou nakrájím na tenké plátky, měly by být skoro průsvitné. Zaliji šťávou z citrónu, přidám oloupané a nasekané stroužky česneku, zastříkám olivovým olejem a nechám zakryté v lednici odležet nejlépe přes den/ či noc, pak ještě trochu dosolím.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena