neděle 28. září 2014

Francouzská cibulačka


Milý deníčku...klasická francouzská cibulová polévka je umění, jímž by měl vládnout každý. Nedělám si legraci, s touto polévkou nezkazíte ani romantický večer, když je vám nejhůře tak Vás spolehlivě utěší, v tom nejsychravějším večeru krásně zahřeje, prostě je skvělá. Jediná nevýhoda je, že musíte stát u plotny a promíchávat cibuli, což trvá asi 20 minut a co si budeme nalhávat, je to prostě otrava. Ale odměnou Vám je voňavý hrnek neodolatelné polévky (tedy spíše husté vinné kaše) s čepicí roztaveného sýru. A to za to fakt stojí. Jo a zužitkujete zbytek víkendového pečiva. Bon appétit!


A jak na to...

50g másla a trochu olivového oleje
5 velkých cibulí
5 stroužků česneku
sklenice červeného vína, nejlépe merlotu
200 ml bohatého hovězího vývaru
tymián, bobkový list, sůl a pepř
pečivo - bílý chléb či bageta
sýr - klasicky Gruyére nebo třeba Comté, prostě něco, co se nádherně roztaví (a je jen na Vás zda zvolíte variantu sýrem posypáno, nebo obří sýrová čepice)

Nakrájím na jemné plátky oloupanou cibuli, nasekám česnek. Na másle a olivovém oleji zpěním cibuli a česnek a opékám asi 20 minut, na jemném plameni, aby cibule nádherně zkaramelizovala. Stále míchat je velice důležité, jinak se Vám spálí, což není rozhodně cílem. Cílem je karamelová barva, jemnost a vláčnost. Přiliji víno, vývar a přidám koření a vařím asi 30 minut. Pečivo nakrájím na plátky a nasucho opeču na pánvi. Do zapékacích misek rozdělím hotovou polévku, nahoru dám pečivo a zasypu sýrem. Zapeču v troubě, dokud se sýr neroztaví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena