středa 24. září 2014

Dhál z červené čočky se špenátem

 
Milý deníčku...dhál, neboli luštěninová kaše je jednou z nejzákladnějších příloh v indické kuchyni. Může i doplňovat maso ale já jej nejraději připravuji coby hlavní chod. A nejlépe v pracovním týdnu, kdy člověk neví, kde mu hlava stojí, protože je jednoduchý a výsledkem je krásně hřejivé jídlo, plné chutí, barev a koření. Jako základ je použitá červená čočka a je navíc plný zeleniny - což jako bývalý vegetarián stále dost oceňuji. Mixu několika druhů koření se rozhodně nebojte -  indická kuchyně je postavena na výrazných chutích a barvách, což vytváří dokonalou (nejen) podzimní harmonii.
 

A jak na to...

asi 300g červené čočky
3 jarní cibulky
3 stroužky česneku
4 velká rajčata
1 větší mrkev
baby špenát
kousek čerstvého zázvoru
chilli paprička nebo vločky
slunečnicový olej
hořčicová semínka
cibulová semínka
koriandrová semínka nebo listy koriandru při podávání
kmín
kurkuma
sůl, pepř, cukr
bílý jogurt

Rozpálím pánev, nejlépe litinovou , bez oleje. Přidám po lžičce od každého koření včetně chilli a mimo kurkumy a nasucho opeču, dokud semínka nezačnou pukat. Přiliji kapku oleje, na něm zpěním najemno nasekanou jarní cibulku, mrkev, přidám nasekaný česnek a opeču. Zasypu kurkumou, nastrouhám lžíci zázvoru a opékám, odkud nezačne cibule zlátnout. Nakrájím rajčata, přidám do dhálu, zasypu špetkou cukru, osolím a opepřím a přidám čočku.  Zaliji trochou vody a nechám vařit dokud čočka nezměkne a nestane se z ní hladká kaše. Nakonec vmíchám dvě - tři velké hrsti špenátu. Podávám s bílým jogurtem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena