pondělí 30. června 2014

Kuře Tandoori, nejlepší rýže a první narozeniny blogu


Milý deníčku...poslední dobou se hodně vracím k indické kuchyni. Kuře Tandoori je jednou z největších klasik. Pokud zbožňujete grilování, můžete si jej připravit i na grilu, protože v originále se toto indicko/pákistánské kuře připravuje v rozžhavené peci "tandoor" na dřevěném uhlí. Jelikož nemám ani pec, ani gril a vůbec po tom netoužím, spoléhám se na obyčejnou troubu s funkcí grill. Sice to nemá přidanou hodnotu - vůni dřeva či uhlí - ale je to perfektní jídlo, dobře pikantní a chuťově prostě vyladěné. Když jsem se pídila po nejlepší přípravě rýže, byla jsem překvapená. Zjistila jsem, že tradičně se rýže v Indii připravuje stejným způsobem, jako u nás doma. Přesněji řečeno, převzala jsem to od manželovy rodiny a je to ta nejlepší a nejúžasnější rýže na světě. Pokud máte remosku, je to ta pravá nádoba na skvělou rýži, pokud ne, upečte ji jako já v troubě!

A ohledně oslavy narozenin blogu? Někdo při téhle příležitosti peče dort (jelikož jsem pár dnů předtím pekla dva narozeninové dorty do práce, měla jsem sladkého na pár dní dost), někomu stačí jen poděkovat. Tudíž děkuji především Vám, lidem, kteří, mé zápisky čtou, inspirují se a vaří. To, že Vás blog baví je pro mne tou největší odměnou, děkuji moc! Velké díky patří mému skvělému manželovi, který je nucen všechny mé výtvory sníst, chodit se mnou do všech těch kaváren a restaurací a čekat s jídlem, než vše nafotím. A také Jirkovi, který blogu vdechl život, Věrce (nejen) za propagaci, rodině a všem přátelům - moc si Vaší podpory vážím! Vaše (lehce sentimentální) Housewife...
 

A jak na to...

Tandoori:
kuřecí prsa
jogurt
koření tandoori masala -  aneb koriandr, římský kmín, zázvor, bobkový list a chilli - ale dá se bez problémů koupit coby hotová směs koření kdekoli..
máslo
sůl
citronová šťáva
sůl
česnek

Kuře nakrájím na kostky. 3 lžíce koření, špetku soli, česnek a celý velký bílý jogurt smíchám dohromady, přidám pár kapek citrónu. Do téhle směsi naložím kuře nejlépe přes noc. Poté kostky masa vytáhnu, dám na rozpálenou s trochou másla pánev a dám pod gril. peču dokud maso nechytí lehce ožehnuté rohy. Poté zaliji zbytkem marinády a nechám pod grillem zhoustnout.

Rýže:
rýže
máslo nebo olej
voda, sůl

Rozpálím v hrnci máslo nebo olej, pár kapek, nasypu na něj rýži a za stálého míchání opeču, dokud zrníčka sem tam nezhnědnou. Poté zaliji vodou a osolím. Obecně platí pravidlo - na jeden šálek rýže šálek a půl vody. Rýži přiklopím pokličkou a dám do trouby. Peču asi 35 minut, dokud není krásně sypká a kyprá.

2 komentáře:

  1. Ahoj, je moc príma, že Tě to baví. Rádi si čteme co mňamkového zase připravíš. Jen tak dál. Pa Elen a Tibor

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena