neděle 13. července 2014

Honzovy buchty


Milý deníčku...nadýchané sladké plněné buchty jsou pro mne něco jako návrat do dětství. Když se byla na prázdninách u babičky, tak ta v neděli před obědem zadělala těsto a poté se už jen linula vůně povidel, tvarohu (ano, u nás se plnily i jablky), vanilky a rumu. U nás doma se těmto buchtám říkalo prostě balený buchty nebo jen balený a proto jsem netušila co vlastně po mě manžel žádá, když chtěl před lety upéci Honzovy buchty. Až pak mi docvaklo spojení Hloupý Honza - pec - buchty :-) A jak jsem byla poučena, ty pravé Honzovy buchty jsou s povidly a mákem nebo jen s marmeládou. Honzovy buchty peču celoročně, ač se to nezdá, je to jeden z nejrychlejších dezertů a taky nejvděčnějších - po ještě horkých buchtách se jen zapráší. Vemte si je sebou k vodě, stylově v plátěném ubrousku na výlet a nebo prostě jen tak v neděli ke kafi. A nepodceňujte důležitou ingredienci a to vepřové sádlo, protože bez něj to není ono!


 
A jak na to...
 
Kvásek:
hladká mouka
cukr
mléko
kvasnice

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci cukru, mouky a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek.

Do kvásku přidám:
500g prosáté polohrubé mouky
2 žloutky
50g rozehřátého másla, hery nebo studeného oleje
100g cukru
špetku soli
mléko
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
kapka vanilkové esence (nebo vanilkový cukr místo obyčejného)
větší lžíce rumu

- surovin tak, aby těsto bylo hutnější, pořádně ho vymíchám (beru si na pomoc kuchyňský robot s hákem) a nechám nakynout (dobře vykynuté těsto poznáte tak, že když jej promáčknete, nevrátí se zpět a začne jakoby padat).

povidla smíchaná s kapkou mléka a mákem nebo jahodový či malinový džem
sádlo

Pekáč, ve kterém budu buchty péci, vymažu rozehřátým vepřovým sádlem. Nemělo by ho být moc, aby se neslévalo, ale taky by to mělo být vymazáno pořádně. Z vykynutého těsta si vždy trochu uloupnu, v ruce vytvaruji placku. Do něj dám lžíci náplně, všechny rohy zabalím k sobě a pevně přimáčknu, aby mi vznikl kulatý bochánek. Skládám je do vymazaného pekáče velice těsně k sobě, spojem dolů. Když mám celý pekáč zaplněný, přehodím přes něj utěrku a nechám ještě půl hodiny kynout. Poté všechny buchty potřu rozpuštěným sádlem a dám do rozehřáté trouby. Peču na 170 - 180 °C dozlatova a v průběhu pečení ještě tak 2 - 3x potřu rozpuštěním sádlem. Upečené buchty budou znít na poklep dutě.  Po upečení nechám chvíli vychladnout a pocukruji. A jestliže Vám třeba trochu náplně vyteče, nic se neděje, i tak jsou výborné!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena