úterý 29. dubna 2014

Sansho - kde i zvířata jsou šťastná!

 
Milý deníčku...o restauraci Sansho toho bylo už napsáno dost. Zvlášť potom, co každý rok úspěšně obhajuje titul BIB Gourmand. O šéfkuchaři (a taky řezníkoví, jak předvádí v The Real Meat Society) Paulu Dayovi bylo napsáno taky dost. Tak proč další pokus o recenzi? Zkrátka proto, že  mám pocit že Sansho ještě dost lidí neobjevilo, což je škoda. Takhle. Není to místo, kam byste chodili každý týden. Večerní menu se skládá z klasických držáků, sezónních kousků, mění se sice denně, ale třeba až při páté návštěvě se může stát, že nic nového neokusíte. Což by mě, která by mohla jíst hovězí rendang prakticky denně, ani tak nevadilo :-) Ale co je jisté, za své peníze dostanete maximum, v podobě skvělé a precizní kuchyně. A budete nadšeni, to se s Vámi klidně vsadím. Prostředí není nijak sešněrované, kravatu zde opravdu nepotřebujete, je to takový ten syrový, skandinávský minimalismus. Dřevěné lavice pro deset osob, betonem omítnuté stěny, chalupářské látkové ubrousky, prostě nic pro snobské citlivky :-) Společnost v Sanshu je však maximálně příjemná, potkáte zde všechny typy lidí, takže i na romantickou večeři rozhodně doporučuji, mají i stoly pro dva. Obsluha je příjemná, neformální, daří se jim vycítit, jaký přístup host chce. Cenově se dostanete někam na max. 800 kč/osoba/6 chodů/bez vína. Což si myslím, že poměr/kvalita je hodně super. Platí zde filozofie "Jíme jen šťastná zvířátka od čumáčku po ocas" a šmrncneme to Asií (Paul Day začínal jako řezník v čínské čtvrti v Londýně). Sansho využívá lokálních farmářů, jako je třeba farma Sasov a jejich přeštíci, a tak se zvířatům dostává jen té nejlepší péče. A Vás to prostě bude bavit! V Sanshu také vyznávají styl, kdy dostanete jeden talíř jídla (samozřejmě s poměrem porcí/osob) a rozdělíte se o něj. Přímo to vybízí k příjemné večeři s přáteli či romantice s partnerem.
Na úvod dostanete třeba sašimi z lososa. Není to nic překvapujícího, ale tak dobře udělané sašimi se skvostnou marinádou jsem dlouho nejedla.


Klasikou Sansha je pocta Davidu Chnagovi z newyorské restaurace Momofuku a jejich knedlíčků na páře s kachnou a hoisin omáčkou. Tady to je slider z měkkoschránkového kraba, podávaný v knedlíčku připraveném na páře a wasabi majonézou. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel, ovšem opět, nic pro citlivé povahy. Protože když Vám donesou knedlíček, ze kterého čouhají nožičky osmaženého kraba (celého, proto měkkoschránkový), slabší povahy to nevydýchají. Ale ta slast při prvním soustu se nedá popsat, ta se musí zažít.

 
Jak jsem již řekla, složení chodů se mění, a tak můžete zažít jako skvělé smažené fritto-misto z mořských plodů (i když poněkud slanější), tak i něco jako domácí tatarák. Ale s koriandrem a neskutečně asijsky vyladěný. S topinkami. Tedy s osmaženým roti chlebem, který si tu pečou sami. Jeden z nejzajímavějších tataráků, to Vám mohu jako bývalý vegetarián potvrdit. A pokud jste právě vegetariáni a podobní nadšenci, připraví Vám tu speciální vegeteriánské menu.
 

 
Pokud máte chuť na něco lehčího, mají tu nepřekonatelný salát ze zelené papáji a koriandru, hodně pikantní a s masem ze šťastných přeštíků, které bylo zkaramelizované a pomalu pečené.  Kombinace hůře představitelná, ale naprosto ladící.

 
A pokud jsme u těch neskutečných kombinací, třeba se Vám i poštěstí zažít stabilní Sansho držák. A to vodní meloun s bůčkem. Nesnáším meloun. A ještě víc nesnáším bůček. Ale tahle pikantní kombinace melounu a tlustého masa je to nejzajímavější, co jsem kdy jedla. Nemusí Vám to chutnat, ale překvapí to.

 
U "hlavního" chodu máte na výběr mezi denní specialitou (třeba curry z halal kozy či short ribs) a 12 hodin připravovaným rendangem z českého vyvěšeného hovězího aberdeen angus. Jak už název napovídá, je to pomalu vařené hovězí, které se ve finále rozsýpá, k tomu servírována rýže, pálivý džem, který si připravují sami (3 dny), ten nejlepší roti chleba v Praze a  skvělý teplý asijský salát z pak choi a zeleniny, v máslem ochuceném nálevu, u kterého se nebudete stydět ho na závěr vypít (zde to na rozdíl od filmu Světáci nebude přestupek proti bontonu:-).
 
 
Na závěr neuděláte chybu, když si fakultativně objednáte dezert. Doporučuji sticky toffee pudding, tedy tradiční britskou buchtu vařenou v páře, z datlí, zalitou hedvábnou karamelovou omáčku a servírovanou s domácí vanilkovou zmrzlinou. I když, jedna chyba by se našla - pokaždé v ní jsou ledové krystalky vody, není úplně hladká, což trochu kazí výsledný dojem.
 
Do Sansha si určitě zajděte, je to v Praze ojedinělý koncept, místo, kde nejen zvířata jsou šťastná! :-)

Sansho
Petrská 25
110 00 Praha 1
Tel.: 420 222 317 425

Zavřeno v neděli a pondělí

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena