čtvrtek 1. května 2014

Májový čokoládový dort


Milý deníčku...neslavím Valentýna, ale líbám se na prvního máje pod třešní, i když, pravda, odkvetlou. V máji jsem se sice nevdávala, ale přesto nevěřím na pověry a myslím si, že to je pro svatbu jeden z nejkrásnějších měsíců. A pokud zrovna svatbu nechystáte, mějte se prostě jen rádi a upečte si tento májový čokoládový dort. Jsou v něm jen ty nejlepší ingredience (a to nejen) pro zamilované - láska, čokoláda a jahody. Ani se Vám jej nebude chtít na povrchu esteticky seřezávat, protože je tak dobrý a bylo by škoda o ty kousky přijít:-) Krásný máj!


 

A jak na to...(na malý dort forma 15 cm)
 
Korpus:
130 ml kávy (stačí rozpustná)
80 g másla
20 g kakaa
tabulka dobré hořké čokolády
lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 vejce
250 g hladké mouky
150 g cukru krupice
lžička vanilkového extraktu
polovina kelímku zakysané smetany
 
Rozehřeji máslo, vliji tam kávu, přidám na malé kousíčky nalámanou čokoládu a kakao. Za stálého míchání vytvořím kompaktní hmotu. Mouku smíchám s práškem do pečiva a špetkou soli, vliji čokoládovou hmotu, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a nechám míchat šlehačem. Vejce vyšlehám s cukrem a přidám nakonec do hmoty, vyšlehám. Formu vyložím papírem na pečení, vliji hmotu, lehce s ní klepnu (ne moc) o linku, aby se těsto sjednotilo a peču na 180 °C asi 45 minut, dle trouby, zkusím špejlí, jestli je hotový. Hotový korpus vytáhnu, nechám asi 10 minut vychladnout ve formě. Poté opatrně sloupnu z formy, odloupnu pečící papír a nechám na mřížce zcela vychladnout. Poté dvakrát (nití) prokrojím, mohu na povrchu seříznout, aby to byl dokonalý dort :-)
 
Čokoládová ganache:
300 ml smetany ke šlehání ( čím větší obsah tuku, tím lépe!)
300g čokolády ( kvalitní, min. obsah kakaa 70%)

Smetanu zahřeji do varu, rozlámu si čokoládu a tyto kousky přeliji horkou smetanou. Nechám rozpustit a vymíchám poté do hladkého krému. Krém nechám vychladit (nejlépe do druhého dne) a poté vyšlehám šlehačem do hladkého a hustého krému.
 
Na dokončení:
rum (Stroh)
malinová marmeláda
ganache
jahody na plátky
potahovací fondán či marcipán
 
Prokrojené a vychladlé kousky dortu pěkně prokapu rumem. Stačí pár kapek a jestli jste fajnšmekři, vezmete si na to 80% rakouský rum Stroh, který neskutečně nádherně voní. Ale i tuzemák stačí :-) Poté spodní korpus pomažu malinovou marmeládou, čokoládovou ganachí a pokladu plátky jahod, přiklopím dalším korpusem a zdobící proceduru opakuji. Přiklopím posledním korpusem a celý dort na povrchu pomažu čokoládovou ganachí. Potáhnu fondánem či marcipánem, uhladím a servíruji. Pozor, pokud necháte dort v lednici do druhého dne, může se stát, že vám fondán či marcipán trochu prosákne šťávou z jahod, což však dortu neubírá na chuti.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena