čtvrtek 20. března 2014

Uzený haddock se žampióny


Milý deníčku...na jednu stranu si říkám, že publikovat recept, na který seženete ingredience jen ve velkých městech, když by člověk měl spíš vlastně podporovat lokální prodejce je fakt hloupost, na druhou jsem byla z téhle kombinace, která vlastně jednou vznikla nedostatkem invence a vlastně i ingrediencí, vážně nadšená. Základní surovinou je haddock. O tom, co je haddock jsem se rozepsala již v prvním edinburském okénku. No a pokud takovou tresku, či tedy haddocka vyudíte (tedy spíš si už uzeného koupíte, buďme realisté), nečekejte nic podobného makrele či uzenému pstruhu, tohle maso je prakticky syrové a musíte ho nějak tepelně zpracovat. Skotové uzeného haddocka často vaří v mléce, já moc fanda této varianty nejsem a proto dávám přednost klasické úpravě na másle. Pokud tedy budete mít na haddocka štěstí, rozhodně se ho nebojte, maso je skvělé, pevné a je to příjemná obměna rybího jídelníčku.


A jak na to...
 
filety uzeného haddocka
máslo, olivový olej
šlehačka
žampiony
uzená sůl
sherry nebo portské
tymián
 
Rozpálím lžičku másla s trochou olivového oleje ve velké pánvi a filety haddocka lehce opeču asi 5 minut a obrátím. Nasekám si žampiony na plátky, přidám k rybě, lehce opeču, přeliji kapku sherry/portského, nechám chvilku odpařit a zaliji šlehačkou, jen tak, aby vznikla hustší omáčka. Opepřím, přidám pár zrníček uzené soli a špetku tymiánu. Servíruji s bramborovou kaší.

2 komentáře:

  1. Opravdu je to tak dobré, jak to vypadá.Byla jsem na návštěvě u autorky a tímto jídlem mě dostala. Ale mně chutná všechno, hlavně jak nemusím vařit.
    mamka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych uvedla na pravou míru, moje maminka je vybíravá, jen tak něco jí nevoní, takže tahle pochvala těší dvojnásob!

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena