neděle 19. ledna 2014

Skotský kuřecí koláč

 
Milý deníčku...tento tradiční skotský koláč vychází z tradice britských masových koláčů, které jsou nejlepší právě v zimě, neboť Vás zasytí a zahřejí. Tradičně se skládají z masa, dušené zeleniny a těsta, kterým jsou přiklopeny. Koláč se připravuje především v Lowlands, tedy jižní části Skotska, kde se využívá především služeb místních farmářů, volně žijících kuřat a čerstvé zeleniny.Použijte dobrou hustou smetanu, dobré kuřecí maso, vlastní domácí křupavé těsto a projasníte si každý pošmourný zimní den. Koláč je dobrý i studený, pokud Vám přeci jen něco zbude - o čemž pochybuji:-)



A jak na to...

Na těsto:
225g hladké mouky
špetka soli
180g másla
7 lžic studené vody

Vše smíchám dohromady a prsty hnětu a vypracuji kompaktní těsto. zabalím do folie a nechám odpočinout v lednici asi na hodinku.

Náplň:
20g másla
2 lžíce hladké mouky
1 šálek kuřecího vývaru
100 ml šlehačky
500g kuřecího masa, nejlépe vykostěné zadní nohy
4 žampiony nebo hrst čerstvých hub
2 mrkve
šálek hrášku - čerstvý či mražený
1 cibule
sůl a pepř

Kuřecí maso nakrájím na kostky, očistím mrkev a cibuli, nakrájí na také kostky či kolečka. V litinové pánvi rozpustím větší část másla, přidám mouku a udělám světlou jíšku. Zaliji ji vývarem a promíchám v hladkou omáčku, kterou nechám tak 5 minut provařit, potom do ní přiliji šlehačku pokojové teploty. Dosolím a opepřím. Na zbytku másla opeču cibuli, přidám kuře, osolím a opepřím a opékám dozlatova. Poté přidám houby a zbytek zeleniny a nechám ještě chvíli provařit. Vše zaliji omáčkou a promíchám.

Z lednice si vytáhnu těsto a vyválím jej na velikost pánve. Směs jím pokryji , nejlépe přetáhnu i přes okraje a dám vše péci na 200 °C asi na 30 minut, dozlatova. Koláč servíruji horký.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena