sobota 18. ledna 2014

Klasický den v Edinburghu


Milý deníčku...když člověk zavítá do Edinburghu, po výstupu z airport busu na Waverly station v samém centru Edinburghu, Vás překvapí zeleň, ponuré budovy z kamene a hlavně skotští dudáci na každém rohu:-) Coby turista si nemůžete přát nic víc stylovějšího:-) Je to město jako žádné jiné, řadím ho do kategorie měst ...prostě nejdou s ničím porovnat do společnosti Helsinek. Má svoji jedinečnou atmosféru, osobitost a náboj. Z každého místa dýchá historie a když prší, nemáte vhodnější a depresivnější kulisu pro představu temných Mozkomorů vznášejících se nad městem (ano, jako fanoušek Harryho Pottera jsem tohle místo vážně užila, ale o tom více za chvíli). Británii mám ráda už od dětství, ale Skotsko, to jsem si vážně zamilovala. Pokud vyrazíte do Edinburghu, zkuste si ho kulinárně užít jako já. Jako první věc ráno po probuzení doporučuji si dát vydatnou snídani. A to klasickou skotskou stir fry- slaninu, klobásky, fazole, pošírované vejce s toustem, pečená rajčata, houby a čerstvý hash brown. Když se Vám žloutek rozlije po toustu, není většího blaha.


Nebo klasiku v podobě uzeného skotského lososa a míchaných vajíček.


Pokud narazíte na film odehrávající se ve Skotsku, skoro každý si bude dělat legraci z haggisu a jeho nechutnosti. Dejte na mne a nevěřte tomu. Čekajíce příšernost, jež se dělá z ovčích vnitřností a podává v ovčím žaludku, bude našinec, zvyklý na zabíjačkové speciality, příjemně překvapen, neboť Vám naservírují věc podobnou prejtu z jitrnic, oproti české zabíjačce však skvěle dochucený s výrazně česnekovou chutí. Většinou ho dostanete již vymačkaný z obalu, opečený s kapkou whisky, takže se ovčího žaludku vážně nemusíte bát, no, i když - do čeho se asi dává taková domácí tlačenka, ha?

 
Po snídani si zajděte na tradiční okružní trasu po edinburghských památkách, nevynechejte výstup na novogotický památník sira Waltera Scotta na Princess street (skvělá scéna v Atlase mraků: -), ovšem pozor, nahoře příšerně fouká, vystupte si na Calton Hill s jeho mnoha památníky nad městem, zdatnější si vylezou pro změnu na Arthur's Seat či si v případě dobrého počasí užijte den na pláži ve čtvrti Portobello. Výhodou Edinburgu je, a) že se všude pohodlně dostanete doubledeckery (celodenní jízdné 3 libry padesát) a užijete si okružní jízdu po celém městě, b) je maličký :-).
 
 
Na oběd doporučuji návrat na Royal Mile a cestou po High street na edinburghský hrad se zastavit v minibistru Clam Shell nabízející nejlepší fish and chips ve měste. Večer zde můžete potkat jak hlučné party stavějící se na něco menšího před obrážením pubů, tak i dámy v róbách jež se tu na stojáka zastavily na klobásy v těstíčku před začátkem divadelního představení. A ryba, to je klasický haddock, neboli treska jednoskvrná, oproti tresce obecné má jemnější a chutnější maso, vynikající je i uzená.
 
 
Po obědě si dopřejte toulání po okolí edinburského hradu a jelikož se počasí mění ve Skotsku jako mávnutím hůlky (Meteolojinx Recanto), k návštěvě hřbitova Greyfriars si nemůžete přát nic lepšího, než zataženo a mžící déšť.
 
 
Z opačné strany ulice pak doporučuji návštěvu kavárny The Elephant house, jednoho z míst, kde se narodil Harry Potter a u šálku výborné kávy, domácích brownies či nadýchaného Victoria sponge cake (piškot s marmeládou a krémem), výhledu na hřbitov Greyfriars a edinburský hrad Vám už bude jasné, kde hledala J.K.Rowling inspiraci.
 
 
 Na večeři v Edinburghu zvolte britskou klasiku, tedy indickou kuchyni :-) Nejlepší edinburskou indickou restaurací je Mother India's Café, to mi věřte. Příjemný interiér, výborná obsluha a skvělé jídlo.
 
 
Pokud s indickou kuchyní moc zkušeností nemáte, dejte si více chodů, tak 4-5, doporučit mohu takový průřez, zahrnující jemnou klasiku v podobě CTM (Chicken tikka masala) s rýží,
 
 
 Spicy Keema Dosa, tedy tenkou palačinku z čočkové mouky s voňavým pikantním kořením a mletým masem, ve společnosti čočkového bhaji a osvěžujícího salátu,
 
 
 a vynikající rybí a zeleninové smaženky pakora. Doporučuji rezervaci nebo si vzít take away - tedy jídlo sebou.
 

Večer pak doporučuji zakončit pintou piva a skleničkou dobré whisky (příjemné zjištění, např. sklenička 12-leté Glenfiddich oproti českým podnikům výrazně výhodnější! S koupí whisky coby suvenýr však moc nepospíchejte, ceny plus minus stejné či vyšší jak v ČR) ve kterémkoli z edinburských pubů.


 
Clam Shell
148 High St, Edinburgh
+44 131 225 4338
 
The Elephant house
21 George IV Bridge, Edinburgh
+44 131 220 5355
 
Mother India’s Café
 3-5 Infirmary Street, Edinburgh
+44 131 524 9801
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena