středa 22. ledna 2014

Caldo Verde


Milý deníčku...portugalská polévka caldo verde, neboli něco jako zelená polévka, je hustá zeleninová polévka. Verde sice značí zelenou, ale pokud spotřebujete celou kapustu, moc zelené vám tam nezbude :-) Je neskutečně jednoduchá, hřejivá a lehká, prostě skvělá volba, když a) venku začíná ta pravá zima, b) nemůžete se stejně jako já dočkat dovolené :-) V Portugalsku se polévka sice konzumuje především na oslavách, já ji doporučuji jako výbornou a lehkou večeři. Oproti originálu, nemyslím že je třeba polévku polévat ještě při podávání ještě olivovým olejem, ale to záleží jen na Vás. Bom apetite!


A jak na to...(na obří hrnec)

1 cibule
1 menší kapusta
3 stroužky česneku
5 větších brambor
zeleninový vývar
1 chorizo
olivový olej
sůl a pepř

Cibuli oloupu a nakrájím, osmažím na olivovém oleji. Brambory oloupu, nakrájím a přidám k cibuli. Zaliji vývarem, osolím a opepřím, nechám asi 15 minut vařit. Kapustu očistím, nakrájím. Až jsou brambory měkké, tak je v hrnci s vývarem rozmačkám a přidám kapustu. Nechám dále vařit asi 8 minut, dokud není měkká. Opět vše ještě jednou promačkám. Chorizo si nakrájím na kolečka, osmažím, vyjmu a nechám chvíli odsát tuk na ubrousku. Přidám do polévky, případně osolím a opepřím, při podávání si může každý individuálně polít olivovým olejem.



!! Milí čtenáři, blog si dává až do února menší pauzu, těšte se však na novou kulinární inspiraci!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena