Milý deníčku...portugalská polévka caldo verde, neboli něco jako zelená polévka, je hustá zeleninová polévka. Verde sice značí zelenou, ale pokud spotřebujete celou kapustu, moc zelené vám tam nezbude :-) Je neskutečně jednoduchá, hřejivá a lehká, prostě skvělá volba, když a) venku začíná ta pravá zima, b) nemůžete se stejně jako já dočkat dovolené :-) V Portugalsku se polévka sice konzumuje především na oslavách, já ji doporučuji jako výbornou a lehkou večeři. Oproti originálu, nemyslím že je třeba polévku polévat ještě při podávání ještě olivovým olejem, ale to záleží jen na Vás. Bom apetite!
1 cibule
1 menší kapusta
3 stroužky česneku
5 větších brambor
zeleninový vývar
1 chorizo
olivový olej
sůl a pepř
Cibuli oloupu a nakrájím, osmažím na olivovém oleji. Brambory oloupu, nakrájím a přidám k cibuli. Zaliji vývarem, osolím a opepřím, nechám asi 15 minut vařit. Kapustu očistím, nakrájím. Až jsou brambory měkké, tak je v hrnci s vývarem rozmačkám a přidám kapustu. Nechám dále vařit asi 8 minut, dokud není měkká. Opět vše ještě jednou promačkám. Chorizo si nakrájím na kolečka, osmažím, vyjmu a nechám chvíli odsát tuk na ubrousku. Přidám do polévky, případně osolím a opepřím, při podávání si může každý individuálně polít olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat