A jak na to...
Na pâte sucrée: (jen zde pro pevnější strukturu použiji i jedno celé vejce)
150g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
5 lžic studené vody
120g studeného másla
Máslo, mouku, sůl a zpracuji prsty na drobenku, přidám vejce a žloutek a asi 5 lžic studené vody, prohnětu, spojím do pevného těsta a udělám z něj kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.
na jablečnou krustu:
4 oloupaná jablka na větší čtvrtky
asi 80 - 100g cukru
Do pánve ve které budu koláč péci dám cukr a za stálého míchání z něj vytvořím karamel. Odstavím, přidám jablka (bude to prskat, pozor) a vrátím na plotnu, vypnu plamen. Vyválím rychle těsto na velikost pánve a jablka v karamelu jím zakryji. Dám do trouby a peču na 180 °C dokud těsto nezezlátne. Vytáhnu koláč, nechám chvíli vychladit, a pozor, převrátím na talířek či podnos dnem vzhůru (talíř by měl být o něco větší než forma, jinak Vám zbývající karamel vyteče!) Et voilà votre tarte Tatin est prête!
Žádné komentáře:
Okomentovat