pondělí 30. prosince 2013

Silvestrovské chlebíčky


Milý deníčku...silvestrovské chlebíčky jsou prostě moje srdeční záležitost. Kdyby nic jiného, tak tohle opravdu musím mít. Upeču si dokonalou domácí veku (recept na ni je z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, asi nejlepší recept co jsem kdy zkusila), napatlám na ni vlašák, sýr, salám, vejce, okurek a kaviárovou pastu či máslo, citron a uzeného lososa a naprosto neřeším estetickou formu. Takže ani vlastně nic světoborného nečekejte..:-) Ač se vždy snažím jak chci, tak mne prostě nebaví ty titěrné piplačky u zdobení a vykrajování (taky to podle toho vypadá:-) Ale říkám si, chlebíčky jsou naše česká specialita (někdo by mohl namítnou že takový dánský smørrebrød se českému chlebíčku dost blíží, ale není tomu tak, pod pravým smørrebrødem  chléb neuvidíte, je to vlastně velká spousta ingrediencí jako jsou krevety, remuláda, losos, paštika etc. navršených na tenkém plátku žitného chleba), buďme na prostě ni hrdi a nezaobírejme se podružnými malichernostmi jako je preciznost ve zdobení :-)


Veselého Silvestra a vše nejlepší do nového roku 2014!
Vaše Housewife

Veka:
500g hladké mouky
špetka cukru
větší špetka soli
půl kostky droždí
čtvrt litru vlažné vody
 asi půl dcl oleje

Do mísy naliji vodu, přidám všechny přísady, promíchám a nechám vymíchat v robotu na těsto. Nechám vykynout. Rozválím na ovál a stočím do válečku, konce složím dospod. Nechám asi třičtvrtě hodiny kynout na plechu na papíru na pečení. Troubu nechám vyhřát na 230 °C a poté stáhnu teplotu asi na 200 °C, veku postříkám studenou vodou, nakapu i na papír a peču asi čtvrt hodiny, až je veka na poklep dutá. Během pečení neotvírám troubu.


Klasický vlašák:
2 uvařené a oloupané brambory
300g šunky vcelku
250 ml majonézy
opravdu malá sklenice hrášku a mrkve ve slaném nálevu
4 okurky v nálevu
lžíce medové hořčice
kapka worcestru
sůl, pepř

Brambory nakrájím na kostky, přidám zeleninu. Salám nastrouhám na nudličky. Okurky nakrájím na kostičky. Přidám majonézu, hořčici, worcestr, trochu nálevu z okurek a vše promíchám. Dosolím a opepřím dle chuti.

A výsledné chlebíčky jsou již jen na Vás…

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena