středa 11. prosince 2013

Kapr na omáčce z pečených paprik s tvarohovými noky


Milý deníčku...Štědrý večer se pomalu, ale jistě blíží, vlastně, za necelé dva týdny ho máme tady. A každý z Vás už stejně jako já přemýšlí, co uvařit, jak nejlépe celou rodinu nasytit a překvapit, vždyť je to ten nejslavnostnější den v roce! Co je bez debat, Vánoce bez kapra nejsou Vánoce. Pokud však nejste fanoušky klasického smaženého kapra, nebojte se odvázat a překvapit své blízké nečekanou kombinací chutí, která je však jednoduchá na přípravu a naprosto delikátní! Já se pro svoji variaci na tradiční štědrovečerní večeři inspirovala maďarskou kuchyní, která mi byla vždy velice blízká. Pečené papriky dodávají celému jídlu krásnou vánoční hřejivost a výraznost, skvěle však také vynikne chuť kapra s lahodným doplňkem v podobě nadýchaných tvarohových noků. Navíc při této úpravě rybu nezavraždíte tukem :-)

 
K této nevšední kombinaci se hodí i nevšední víno. A v kombinaci s paprikou jak jinak než maďarské :-) Neboť ryba musí plavat. Ve spolupráci s Vinorum.cz bych Vám tak ráda představila první víno, které skvěle vynikne s bohatostí paprikové chuti a přitom nepřebije jemnost ryby. Úkol vybrat víno k tomuto pokrmu byl vskutku nelehký, neboť já mám odvěkou představu, že k rybě se hodí bílé víno. Omyl, dámy a pánové. Kapra na omáčce z pečených paprik skvěle doplnila původní maďarská odrůda, tzv, "cikánské hrozno" Csókaszőlő, tedy Ráspi Kacsó od vinařství Ráspi z maďarské obce Fertőrákos v oblasti Sopron sousedící s rakouskými hranicemi. Čekala jsem, že chuť ryby přebije, hlavně po prvním nadechnutí, kdy Vás do nosu uhodí vůně ostružin, borůvek a dle mého i černého rybízu. Ale nebylo tomu tak, ač je suché, tak ji naopak výborně doplnilo, nejdřív jemným kouřovým tónem, jež skvěle koresponduje s pikantností omáčky a výrazností kapřího masa a následně se rozvine do chuti lesních bobulí, což celkově podtrhne toto výrazné jídlo.   
 
  
A jak na to...
 
Kapr:
kapr
mouka
kmín
sůl,pepř
máslo, olivový olej
citrón
 
Kapra očistím, nafiletuji a odstraním z něj kůži. Lehce pokapu citronem, osolím a opepřím. Mouku smíchám se špetkou  kmínu, rybu v této směsi obalím. Na pánvi si rozpálím pár kapek olivového oleje a lžičku másla a porce kapra z obou stran opeču. Na poslední fázi dám kapra do trouby na 180 °C asi na 10 minut, je to však individuální, dle výšky filetů. Kapr musí být dozlatova upečený.
 
Omáčka z pečených paprik:
4 větší červené papriky
špetka mleté sladké papriky, nejlépe maďarské :-)
polovina cibule
sůl, pepř
2 lžíce šlehačky pokojové teploty
lžička zakysané smetany pokojové teploty
olivový olej
 
Papriky rozpůlím a zbavím semínek, omyji a nakrájím na silnější plátky. Ty peču pod grilem slupkou nahoru, dokud slupka nečerná a nezačnou se nafukovat "puchýřky". Poté je vyndám, přehodím na talíř a ten přikryji druhým talířem. Za pár minut se papriky "zapaří" a půjdou lehce sloupnout. nakrájím si najemno oloupanou cibulku a zpěním ji na olivovém oleji. Přidám mletou papriku, lehce promíchám a přihodím oloupané půlky pečených paprik. Zaliji vodou tak, aby papriky byly ponořené. Dusím doměkka. Poté papriky lehce ponorným mixérem rozmixuji a omáčku ještě propasíruji do čistého hrnce. Na pasírování doporučuji metodu sítko plus naběračka - přejíždějte přes papriky na sítku kruhovým pohybem hladkým koncem naběračky a nebojte se přitlačit, síla je zde  důležitá  -  a v omáčce tak zůstanou jemné kousky paprik. Přepasírovanou omáčku lehce zahřívám a postupně přidávám za stálého míchání šlehačku a zakysanou smetanu. Dochutím solí a pepřem.
 
Tvarohové noky:
tvaroh
1 vejce
90g krupice
sůl
 
V misce smíchám všechny ingredience na hladké těsto a vykrajuji z něj noky, které vařím v osolené horké vodě, dokud nevyplavou na povrch. Poté je seberu a případně scedím. 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena