neděle 8. prosince 2013

Lussekatter


Milý deníčku...svátek svaté Lucie 13. prosince je ve Švédsku jednou z nejdůležitějších událostí (když pominu udílení Nobelových cen 10. prosince) před samotnými Vánoci. Svatá Lucie je křesťanská mučednice, patronka slepců. V severských zemích je i symbolem světla, předznamenává konec temných dnů před slunovratem, neboť i samotné jméno vzniklo z latinského lux, neboli světlo.V časných ranních hodinách se na cestu vydává Luciin průvod, který za zpěvu koled obchází pracoviště, školy, domy či jiné veřejné prostory, často se oslavy konají v kostelech. V čele průvodu jde vždy sama Lucie, dívka v bílých šatech s červenou stuhou, symbolizující Luciinu mučednickou smrt mečem, sepjatýma rukama a s hořící korunou s pěti svícemi ve vlasech. Její doprovod se skládá z dalších malých Lucií se svíčkou v ruce a z chlapců, kteří mají na hlavě vysokou papírovou čepici se zlatou hvězdou a v ruce zlatou hvězdu na tyčce. Při tomto svátku se hojně konzumuje glögg (švédská variace na svařené víno) a Lucie rozdávají lussekatter, "Luciiny kočičky". Je to jemné a vláčné zlatavé kynuté pečivo se šafránem, zdobené tradičně rozinkami, já však preferuji sušené brusinky. Název nejspíš souvisí se symboly tmy - Lusse - odvozenina od Lucifera, tedy ďábla, provázeného černými katter - kočkami. A nad tmou a ďáblem vítězí právě světlo, jež přináší Lucie. Tvary jsou buď tradiční "eska" symbolizující kočičí ocas, nebo " lilje" brýle. Projasněte si tedy i svůj den (nejen 13. prosince) vlastními lussekatter!

 

A jak na to...
 
Na hodně kočiček:
30g droždí
200ml mléka
100ml šlehačky
200g tvarohu
100g másla
šafrán
500g hladké mouky
špetka soli
lžička zlatého sirupu
90g vanilkového cukru
 
Na potření rozšlehané vejce a sušené brusinky či rozinky
 
Brusinky si namočím tak na 10 minut do horké vody a poté sliji. Rozpustím si máslo, přidám mléko, šlehačku, cukr, sirup a šafrán. Odstavím a promíchám, přidám tvaroh a rozdrobené kvasnice, promíchám, Mouku si smíchám se solí a nadvakrát přimíchávám do těsta. Nechám v teple vykynout asi 50 minut. Poté z těsta tvaruji eska či brýle. Potřu rozšlehaným vejcem, ozdobím brusinkami a peču dozlatova na 190  °C.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena