sobota 14. prosince 2013

Derelye s mandarinkami


Milý deníčku...vsadím se, že většina z nás má již cukroví na Štědrý večer plné zuby. Přesto by to chtělo nějaký příjemný dezert po štědrovečerní večeři. Něco jemného, sladkého a vánočního. A hlavně bez zbytečné práce, proč tvořit dezert, u kterého strávíte půlden přípravy, když byste si místo toho mohli užívat vánoční pohody se svými nejbližšími? Já si například Vánoce nedokážu představit bez sladkotrpké osvěžující chuti a vůně mandarinek. Inspirovala jsem se proto variací na maďarské derelye (čti dereje), neboli taštičky z tenkého těsta, jež jsou v originálním předpise naplněny především švestkovým džemem (szilva lekvár) nebo vlašskými ořechy a posypány opraženou strouhankou. Já mé derelye naopak naplnila milovanými mandarinkami a neodolatelnou vůní skořice. Když navíc přidáte máslovo-mandarinkovou omáčku, moučkový cukr a vanilkovou šlehačku budou všichni víc než spokojeni. Je to pro mne tak trochu návrat do dětství, což k Vánocům přeci patří...


A co zvolit za vhodné víno? Dezert si rozhodně žádá něco sladšího, bohatšího a slavnostnějšího než je víno k hlavnímu chodu. Ve spolupráci s Vinorum jsme zvolili naprostou klasiku, tokajské, třípuťňové aszú (pro nezasvěcené - puťna je dřevená nádoba s obsahem 22 -25 kg a a počet puťní se odvíjí od počtů nádob se scvrklými bobulemi hroznů, sklizených v pozdním listopadu, použitých na výrobu tokajského) od vinařství rodiny Béres ze samého středu tokajské vinařské oblasti. Půda v tokajské oblasti je bohatá na vulkanické nerosty a pěstovat tu lze pouze bílá vína. Třípuťňové aszú má dlouhou ovocnou chuť, která se výborně doplňuje jak s pikantností a osvěžující chutí mandarinek, tak i sladkostí a jemností másla s cukrem. Lze v něm, dle mého, trochu zpočátku rozeznat sladká mladá kořenová zelenina, ovšem ihned je převálcována plnou chutí a vůní broskví přecházející do citrusů. Naprosto dokonalá souhra s tímto vánočním dezertem.



A jak na to...
 
Derelye:
3 hrnky hladké mouky
4 vejce
špetka soli
 
trocha másla na opečení
 
Mouku a vejce se solí smíchám dohromady a vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám v lednici asi hodinku odpočinout. Potom, na podsypaném válu těsto rozválím na tenkou placku. na polovinu těsta kladu mandarinkovou náplň asi 4 centimetry od sebe, překlopím druhou polovinou, dobře mezi náplněmi těsto přimáčknu a rádýlkem vykrajuji taštičky, ještě je mohu na spojích dobře zmáčknout. Vařím v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Potom je lehce z obou stran opeču na pánvi s trochou másla.
 
Mandarinková náplň:
4 mandarinky
100g cukru
trocha dřeně z vanilkového lusku
skořice
 
20g másla
 
Mandarinky oloupu, rozdělím na jednotlivé dílky a ty ještě zbavím slupky a peciček. Není třeba být býti puntičkář a zachovat celé dílky, ty totiž po oloupání ještě pokrájím. Dám do kastrůlku pomalu dusit společně s cukrem, vanilkovou dření a špetkou skořice. Podliji vodou a hlídám, aby se náplň nepřipálila. Jakmile jsou mandarinky hotové, přecedím je od zbytku šťávy a nechám je vychladit. Poté jimi plním derelye. Zbytek šťávy rozehřeji s máslem a za stálého míchání vytvořím omáčku.
 
Na vanilkovou šlehačku vyšlehám smetanu s dření z vanilkového lusku.
 
Derelye dám na talíř, posypu moučkovým cukrem a přeliji omáčkou. Servíruji s vanilkovou šlehačkou a čerstvými dílky mandarinek.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena