pátek 25. října 2013

Paříž - Fish la Boissonnerie


Milý deníčku... v Paříži jsou vynikající malá bistra a brasserie, především na levém břehu, v bohémské a intelektuální čtvrti Saint Germain des Prés. Odjakživa zde bylo sídlo kavárenského života, knihkupectví a příjemných restaurací. Příjemnou procházkou se sem můžete přes ostrov svatého Ludvíka (pokud tedy nezakotvíte zde s lahví vína a piknikem na břehu řeky, velice příjemná záležitost), přes most k majestátní katedrále Notre Dame a poté zahnout doleva, přejít most a ponořit se do víru bulváru Saint-Michel a přilehlých křivolakých uliček, plných kaváren a restaurací. Jedním z opravdových klenotů je nenápadný podnik na Rue de Seine, Fish la Boissonnerie. Ano, poissonnerie je francouzský výraz pro rybárnu. Pokud vám spojení fish a boissonnerie rybárnu nějak evokují, máte, pravdu. Boissonnerie je něco jako nalévárna a spojení Fish la Boissonnerie má znamenat něco jako "nepijte jako ryba"(přiznám se, že z toho moc moudrá stejně nejsem). A ano, dříve to byla i ta rybárna, jen prostě ve vývěsním štítě přepsali P na B.

 
Majitelé Juan Sanchez a Drew Harre tento podnik provozují již pár let a je to místo, kde na Vás dýchne vřelá atmosféra, kosmopolitní styl a skvěle se najíte. Také je to příjemná změna od klasických brasserií, podnik více tíhne k neformálnímu neo-bistro stylu s lehce skandinávským podtónem a mezinárodní kuchyni, postavené na čerstvých a lokálních ingrediencích. Nejlepší možností na večeři je dát si tříchodové menu za 38 eur (obědové menu za 14,50) a vybrat si víno z vhodně zvoleného vinného lístku, obsahují vína malých a našinci neznámých francouzských vinařství. Obsluha je profesionálně vyškolená a velmi dobře Vám poradí, pokud si nebudete vědět rady, víno majitelé prodávají i ve vedlejším obchůdku La Derniere Goutte. Personál také perfektně ovládá angličtinu, což je i v Paříži stále ještě velmi překvapující. A jako další plus, jako jedna z mála pařížských restaurací mají otevřeno i v neděli a v srpnu (většina pařížských podniků na celý srpen zavírá). Doporučuji rezervaci, bez ní se sem dostane jen pár nadšnců, kteří předtím čekají asi dvě hodinky na stůl u baru. Rezervace však pouze telefonicky (francouzsky či anglicky úplně bez problémů), tento podnik nemá webové stránky.
 

Příjemným uvítáním byla amuse buche v podobě studené okurkové polévky s kapkou olivového oleje s lehce peprmintovou chutí. Osvěžující a jemné. Skvělý byl také pizza chléb z pekařství odnaproti, v podobě velkých kol, pro která servírky chodily několikrát za večer, nakrájely a ještě teplé doplňovaly do ošatek (nutno dodat, že byl vážně tak strašně dobrý, že jsem za večer snědla skoro tři plné ošatky:-)


Jako předkrmy jsme zvolili beignets a zastřené vejce. Beignets jsou malé knedlíčky z odpalovaného těsta, smažené podobně jako koblihy a po usmažení hodně pocukrované. Tyto beignets byly z jemného odpalovaného těsta smíchaného s masem z tresky, doplněné nakládanou zeleninou a pyrém z hrášku. Jemné, horké a skvěle křupavé.


Zastřené vejce s krémovým tekutým žloutkem bylo doplněné křupavými chipsy ze slaniny, pyrém z brokolice a salátem z rukoly a mořských řas na japonský způsob (slané). Zajímavé a rozhodně originální, přes tuto velice nevšední kombinaci mi chuť připomněla něco z dětství.


Pokud zvolíte masový či rybí hlavní chod, počítejte s tím že si pár euro připlatíte. Nic proti tomu, chuť Vám to opravdu několikanásobně vyváží. Mladé jehněčí bylo šťavnaté, růžové, na můj vkus by se sice mohlo déle péci, ale bylo tak dobré a jakoby vyuzené, že připomínalo pravou šunku. I když bylo jen pečené. Vhodně jej doplňovaly listy kapusty, jen chvíli podušené na másle, červená řepa a hořčičná omáčka.

 
Já zvolila rybu, když už jsme v té rybárně a nutno dodat, že ryby tu opravdu umí (mají je i coby obědové menu jako tzv. flying fish, neboli létající rybu - rybu, kterou máte do pár minut na talíři). Filet mořského ďasa (velice ošklivá ryba), byl skvěle orestovaný jen na másle, vynikla jeho přirozená chuť a pevnost a struktura masa. Pyré z dýně bylo skvělým doplňkem, společně s kořeněnou červenou řepou, ředkvičkami a koprem.
 

Dezerty mají ve Fish la Boissonnerie klasické, jak na pohled, tak podle názvu, ale nedejte na první dojem. Koláč crème brûlée byl vytvořen ze sevillských pomerančů, jemně kořeněný a korunovaný karamelizovanou krustou, s domácím jogurtem.

 
Mléčná rýže mi připomněla dětství nejen podle názvu, ale i chutí ve které bylo vše. Letní večery u babičky, prázdniny a slunce. Doplněná směsí letního ovoce a tou nejúžasnější karamelovou omáčkou. Ona to nebyla omáčka, byl to hebký a netuhnoucí karamel. Musela jsem při jídle vypadat zvláštně (nedivím se), neboť si celý vedlejší stůl polohlasem u obsluhy objednával " Mohl/a bych si dát to, co jí tamta slečna? Cože to je?"

Fish la Boissonnerie je příjemný ostrůvek v hlučné Latinské čtvrti a kvůli skvělému jídlu a vřelé atmosféře byste si jej opravdu neměli nechat ujít.


Fish la Boissonnerie
69 Rue de Seine 
75006 Paris
+33 1 43 54 34 69

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena