úterý 29. října 2013

Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem


Milý deníčku...dny se krátí, světla ubývá a člověk dostává špatnou podzimní náladu. Lidé se stávají agresivnějšími, v supermarketech se linou koledy a všude začíná typický shon před koncem roku. Jeden by se zbláznil. A do toho Vám nejede metro, doma nic nefunguje a z té tmy jde na Vás lehká deprese. Pokud si nezlepšíte náladu během dne (já si ji třeba zlepšila objevem českého crème fraîche v obchodech - i když je prý vyráběno již od roku 2012 v Opočně, objevila (tzn. vykoupila) jsem ho naživo až dnes a jsem šťastná, haleluja: -), dejte na mou radu a jděte si špatnou náladu vybít do kuchyně. Aspoň mě to vždy pomůže. Takže krájím, sekám, míchám, patlám a jsem schopná vařit tak dlouho, dokud mne špatná nálada nepustí. Dokonalý relax. Skvělou věcí na odreagování je například hnětení těsta. Třeba na úžasné oranžové podzimní gnocchi, které Vám už jen svojí vůní a barvou zvednou náladu. A přidejte k nim uklidňující šalvěj a máslo, protože s máslem vypadá svět hned lépe: -)



A jak na to...

dýně (pro 2 - 3 osoby stačí půlka)
hladká mouka  - na hrnek dýňového pyré necelý hrnek mouky
1- 2 vejce (dle velikosti)
sůl, pepř
sušená či čerstvá šalvěj
máslo
parmazán

Dýni vydlabu a oloupu. Nakrájím na kousky a dám s minimem vody vařit, rozvařím do měkka a rozmačkám na pyré. Nechám vychladnout. Poté pyré promíchám s moukou a špetkou soli, rozklepnu k němu vejce. U mouky neporadím s přesným množstvím, těsto se vám nesmí lepit, ale nesmí být hodně tuhé. Obecně platí asi na hrnek pyré necelý hrnek mouky. Přidám špetku soli, vypracuji těsto a rozválím do "hada". Odkrajuji kousky a zformuji do kuličky, kterou vidličkou lehce rozmáčknu. Pokud máte skvělé drážkované prkýnko na tvorbu "ňoků", tiše závidím... Gnocchi házím do osolené vroucí vody. Mezitím si rozpustím na pánvi máslo, přidám šalvěj, nechám máslo ovonět. Až první gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové, vyberu je a nechám je prohřát a obalit v teplém másle. Opepřím a bohatě posypu nastrouhaným parmazánem.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena