středa 23. října 2013

Krém z červené řepy


Milý deníčku...při podzimních změnách teplot je člověk jako na houpačce. Když se ochladí, nadáváme na zimu, když se oteplí, jako třeba teď, skolí nás všemožné viry, chřipky a jiné neduhy. Jednoduše, chce to nějaké vitamíny. A červená řepa je zelenina na vitamíny velice bohatá. Kromě vitamínů C a B obsahuje betain, bránící kornatění tepen. A jen pro zajímavost, první záznamy o červené řepě pocházejí z Babylonie. V současnosti se využívá především ve východních kuchyních, v Polsku, Pobaltí či Rusku a připravují se z ní nejrůznější saláty, nakládá se, dusí se s masem a hlavně pak polévky (všichni známe boršč), ale i polévky studené, třeba v Pobaltí. Boršč je sice výborná věc, ale co si budeme povídat, je neskutečně pracná a zdlouhavá. Moje verze polévky z červené řepy je sice velice jednoduchá, bezmasá, ale opravdu lahodná a krémová. Úžasně prohřeje sychravý podzimní večer. Chuť je skvěle doplňována slaností sýru a nakyslostí smetany. Jen doporučuji pracovat s řepou v gumových či tenkých plastových rukavicích :-)

A jak na to...

půl cibule
2 stroužky česneku
2 menší brambory
3 červené řepy
1 rajče,
vývar
tymián, sůl, pepř
mléko
ocet
zakysané smetana
sýr s modrou plísní

Řepu, brambory a cibuli oloupu a nakrájím na kousky. Na olivovém oleji a trochu másla zpěním cibulku, přidám oloupané stroužky česneku, přidám brambory, řepu i rajče a zaliji vývarem, buď zeleninovým nebo kuřecím, aby byly všechny suroviny tak akorát ponořené. Opepřím, osolím,  posypu tymiánem a nechám vařit doměkka. Poté rozmixuji tyčovým mixérem na konzistenci připomínající hladší pyré, přiliji trochu mléka a případně dosolím a dochutím octem. Před podáváním přidám kopeček zakysané smetany a posypu nadrobeným sýrem.

2 komentáře:

  1. Červené řepy se při vaření většinou tak trochu bojím (asi nějaké trauma z dětství :D), ale přece jen jsem jí podle Vás zkusila uvařit a bylo to vážně dobré :)! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasné - trauma ze školní jídelny? :-) Jsem však velice ráda že vám chutnalo!

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena