pondělí 23. září 2013

Schnitzel mit Kartoffelsalat

 
 
Milý deníčku...když začne být venku zima, chce to něco pořádného a klasického. Nejlépe pořádnou flákotu. A co může být klasičtějšího než řízek. Pěkně do tenka vyklepaný, skoro přes celý talíř, zlatavý a křupavý. Ačkoli řízek pochází z Itálie, právo na něj si přivlastňují Rakušané, a je jedním z českých národních jídel. Zatímco u nás si jej k nedělnímu obědu jako od babičky dáte s lahodnou bramborovou kaší či bramborovým salátem, v Německu k němu dostanete pěknou porci vařené zeleniny s omáčkou. A kdo by zapomněl na chleba, hořčici a řízek coby výletovou svačinku! Pokud však chcete zkusit něco jiného, doporučuji rakouskou úpravu. Tenký a pěkně křupavý, doprovázený vlažným bramborovým saláte bez majonézy a salátem z polníčku. No a pokud na něj seženete telecí kýtu, je to jen další plus. Pokud ne, zapomeňte na vepřovou kýtu a vemte si pěkně prorostlé plátky krkovičky. Bude pak krásně šťavnatý a ne jako podrážka. Řízek prostě dělám vždy, když člověk potřebuje povzbudit a svět se vždy hned zdá lepší :-)
 


A jak na to...
 
Na řízek:
 
plátky krkovičky či telecího
trojobal - mouka, rozšlehaná a osolená vejce, strouhanka
 
Maso do tenka vyklepu (dám plátek mezi dva kusy potravinové folie ), osolím, opepřím a obalím v trojobalu. Rozpálím olej a smažím, olej musí být horký, ale ne však přepálený. Servíruji s citrónem.
 
Na bramborový salát:
 
brambory, asi 5 větších , pouze a jen varný typ A - tzv. salátové!
dobrý masový vývar
jarní cibulka
ocet
cukr
olej
sůl, pepř
 
Brambory uvařím ve slupce, nesmí být rozvařené, spíš pevné a ještě horké oloupu a nakrájím na kolečka. K tomuto úkonu doporučuji mít azbestové ruce. nasekám na ně jarní cibulku. Smíchám 3 lžíce octa, lžičku cukru, špetku soli, pepř a dvě lžíce oleje, vyšlehám a zaliji tím brambory. Naliji na ně také asi deci horkého vývaru a promíchávám. Brambory se nesmí rozbít, ale zůstat v kuse, pustit škrob a se zbytkem surovin vytvořit emulzi. Salát můžete jíst jak horký, tak studený.
 
Polníčkový salát
 
polníček
olivový olej
trocha medu
balzamikový ocet
sůl, pepř
 
Smíchám kapku oleje a balzamika, přidám kapku medu, osolím  a opepřím. Neuvádím záměrně přesné počty ingrediencí, závisí na počtu osob. Zálivka by měla být slano-sladko-kyselá. Promíchám s opraným polníčkem.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena