sobota 28. září 2013

Mrkvový krém s čedarem


Milý deníčku...když člověk onemocní, nemá na nic náladu a nic ho netěší, však to všichni známe. Nejlepším lékem je dle mého je samozřejmě jídlo, tedy něco zdravého a přesto něco, co Vás potěší a pohladí a je dostatečně výrazné, protože jak známo, s nemocí odchází i chuť. A taky to musí být tak snadné, aby to zvládl uvařit partner, odrostlejší potomek či samotný pacient, tedy Vy. Já v případě nemoci doporučuji buď klasický kuřecí či slepičí vývar, ale ten je poněkud zdlouhavější na vaření a na to člověk, který prská, smrká, kašle či je skolen jiným neduhem, prostě nemá čas ani náladu. A proto je nejlepším řešením můj mrkvový krém s čedarem. Je to polévka, na kterou vše jen nakrájíte a pak rozmixujete. Pokud neseženete čedar, tak si nezoufejte a použijte jiný sýr, co se rychle rozpustí, třeba blaťácké zlato. A když Vás žádné neduhy netrápí, buďte šťastní a vychutnejte si tuto oranžovou dobrotu jen tak.



A jak na to...
 
4 mrkve
2 rajčata
polovina malé cibule
tymián (sušený či lístky čerstvého)
kelímek zakysané smetany
čedar
sůl, pepř, olivový olej, ocet
 
Cibuli nakrájím, klidně na větší kusy, jak Vám to zdravotní stav dovolí, zpěním ji na kapce oleje. Oloupu mrkev a nakrájím na kusy, přihodím do hrnce. Omyji rajčata, neloupu a nakrájím. Přidám k mrkvi, osolím, opepřím, přidám tymián a zaliji vodou, tak aby mrkev byla zcela ponořená. Nechám vařit doměkka. Potom vše rozmixuji ponorným mixérem na hladký krém, promíchám se skoro celou zakysanou smetanou a asi dvěma lžícemi nastrouhaného čedaru. Přidám sůl, pepř a menší lžíci octa. Podávám se zbytkem zakysané smetany a nastrouhaným čedarem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena