sobota 21. září 2013

Mandlový koláč s hruškami


Milý deníčku...francouzské koláče jsou výborné nejen na slano, ale především na sladko. A toho by teď, na podzim, kdy dozrává všechno to výborné ovoce, byla škoda nevyužít. Pokud slunce prostě nevykoukne, co Vám zbývá než si zalézt pod deku, uvařit dobrý čaj, vzít si knížku a vychutnávat si nějaký dobrý ovocný koláč. Hřích, který je povolen. Jelikož jsem měla skvělé domácí hrušky od mé štítecké babičky a plný kufr francouzských kuchařek, které jsem si dovlekla z dovolené, tak jsem tento tarte amandine aux poires vzala sebou na jednu velice příjemnou podzimní návštěvu a neskromně přiznám, že slavil úspěch. A jelikož by se mi podle klasického receptu, jež vyžaduje velice křehké máslové těsto pâte sablée, prostě při tom přenášení přes celé město rozpadl, udělala jsem základ z pevnějšího pâte sucrée. A nebylo to vůbec na škodu. "Marcipánová" náplň v tomto koláči krásně koresponduje s nakyslostí hrušek a vše doplňuje sladké a křupavé těsto.

 
 

Na pâte sucrée:

150g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
5 lžic studené vody
120g studeného másla

Máslo, mouku, sůl a zpracuji prsty na drobenku, přidám žloutky a asi 5 lžic studené vody, prohnětu, spojím do pevného těsta a udělám z něj kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.

Mandlová náplň:

100g namletých mandlí
lžíce mouky
100g moučkového cukru
2 vejce
100g změklého másla
kapka mandlového extraktu

Nejprve zapracuji vejce s cukrem ve šlehači, přidám máslo, vymíchám a přidám mandle, mouku a mandlovou esenci. Dobře promíchám, ať získám hladký krém.

3 hrušky si oloupu, vykrojím jadřince a rozkrojím na polovinu. Každou půlku pak ještě nakrájím na plátky, ale tak aby hruška zůstala celá, i když je rozkrájená. Pokapu citronem.

Rozválím těsto  na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). Naliji na něj tekutou mandlovou směs, na noži přenesu poloviny hrušek, ale tak aby byly vcelku a lehce na ně zatlačím, aby se roztáhly a vtlačily do náplně, ale ne moc. Přikryji alobalem aby se hrušky nespálily, propíchám jej, aby mohla jít ven pára, dám do vyhřáté trouby a peču na 180 °C asi 20 minut, potom alobal odstraním a peču dozlatova asi dalších 15 minut, náplň by měla být pevná.

 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena