pondělí 30. září 2013

Nudle s pečenou dýní


Milý deníčku...za oknem to sice vypadá na pozdní léto, ale když člověk vykoukne ven, je to naprosté šálení smyslů. Pokud vstáváte do práce brzy ráno, soucítím. Je prostě zima. Mám ale strašně ráda podzim, prakticky nejvíc ze všech ročních období. Můžu se zachumlat do svetru, beztrestně pít horkou čokoládu s chilli, jíst pečené kaštany a procházet se studenou podzimní krajinou. No a hlavně ty barvy...Co potom dokonale splňuje moje podzimní chutě, je dýně. Nejen v polévce, ale právě například s těstovinami. Čili něco pěkně barevného, ale nečekané chuti. Přiznám se bez mučení, tento recept není můj. Bohužel však již netuším, kde ho můj manžel vyčetl...Ano, tyto těstoviny jsou výhradně doménou mé lepší polovičky, ovšem mám povolení je představit :-). Pečená dýně má krásně oříškovou chuť, křupavý pršut se rozplývá na jazyku, chilli paprička dodá pikantnost a vše krásně a překvapivě doplňuje citrusová omáčka.




A jak na to...
 
široké nudle
4 plátky pršutu
polovina oloupané a vydlabané dýně, nakrájená na kostky
vyzrálý sýr s modrou plísní
sušená šalvěj
1 chilli paprička
5 neoloupených stroužků česneku
šťáva z jednoho citronu
olivový olej
sůl, pepř, cukr
 
Kostky dýně, natrhaný pršut, neoloupané stroužky česneku, nakrájenou chilli papričku a špetku sušené šalvěje dám do pánve či na plech s pečícím papírem a peču na 185 °C. Jakmile je vše upečeno, vytáhnu. Poznáte to tak, že je česnek měkký a uvnitř stroužků je z pevného stroužku pasta. Vyloupám pastu z dužniny česneku, pozor velice horké, přidám šťávu z citrónu, pár kapek olivového oleje, sůl, pepř a špetku cukru, vymíchám, aby mi vznikla krásně jemná a hebká emulze. Uvařím si nudle, scedím a promíchám s citrónovo-česnekovou emulzí. Přidám k nim polovinu pečené dýně, pršutu a chilli papričky. Promíchám, aby se dýně lehce rozbila. Na talířích zdobím natrhanými kusy modrého sýra a zbytkem pečené dýně a pršutu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena