A jak na to...
asi 150 - 200g vepřové panenky
chlazené listové těsto (ano, stačí ze supermarketu, o domácím se pobavíme jindy :-)
čerstvý listový špenát
stroužek česneku
1 vejce
šlehačka
troška kuřecího vývaru
žampiony
bílá část jarní cibulky
portské
tymián
hořčice
Panenku omyji, odblaním (jde to lehce, nebojte se), nasolím, opepřím a zprudka opeču na pánvi na troše olivového oleje, stačí jí pár minut. Přendám na talíř a před balením potřu hořčicí.
Špenát důkladně, ale důkladně properu (poslední dobou se mi dost často stává, že je ke špenátu přidávána nová příchuť - písek..řešením je domácí, ze zahrádky - což jak vím je pro 90% z nás utopie). Rychle ho spařím horkou vodou přes cedník. Ve špenátu nesmí zůstat voda, přebytečnou vymačkám! Nasekám do něj česnek, promíchám, osolím a opeřím.
Rozválím si listové těsto, doprostřed položím panenku, na ni rozprostřu špenát a zabalím. Těsto utahujte pevně, stačí opravdu minimum prostoru mezi masem a těstem. Konce těsta zaroluji směrem dovnitř a přilepím rozšlehaným vejcem. Ozdobně bonbónek, nejlépe tupou stranou nástroje, naříznu, těsto se nesmí prokrojit a potřu zbytkem rozšlehaného vejce. Peču na pečícím papíru asi na 180 °C asi 25 minut, maso musí zůstat šťavnaté a narůžovělé.
Omáčku si připravím tak, že nakrájím cibulku, osmahnu na olivovém oleji, přidám nakrájené a očištěné žampiony, opeču, posypu tymiánem a zaliji asi panákem portského. Nechám odpařit, podleji asi 3 lžičkami kuřecího vývaru, jen pro chuť. Přiliji šlehačku. Osolím, opepřím a provařím do zhoustnutí.
Eviku, tohle budu testovat hned po makronkach (tzn. asi tak za 2-3 roky :))Vypada to uplne skvele a uplne na tom vidim, ze to i chutna skvele, protoze jsi talent! :)
OdpovědětVymazatVěruško děkuji moc, otestuj, není to špatné :-) Btw, na makronky se už strašně těším!!(třeba růžové a fialové hmm?:-))
VymazatKlidne i hnede a nazloutle a zelene, mam vsechny barvy! :)
OdpovědětVymazat:-) Já hlasuji pro fialový s levandulovou příchutí...:-)
Vymazat