úterý 25. června 2013

Variace na Wellington se žampionovou omáčkou

 
Milý deníčku..znáte to velmi dobře. Je léto, prší, zima, čekáte na večeři hosty a nemáte na nic čas, natož na vaření. Přesto by to chtělo zahřát a ohromit, něčím jednoduchým a přesto efektním. A z čerstvých surovin! Stačí Vám k tomu opravdu minimum ingrediencí a trocha času v kuchyni s touto variací na klasický Beef Wellington. Nejsem však zastánce špenátu coby přílohy, nýbrž jej používám uvnitř místo žampionů, ze kterých raději připravím delikátní omáčku s portským vínem. A může být něco lepšího než přinést zlatavý bonbonek doprostřed stolu a slyšet jen obdivné "ááách" při rozkrojení?

 


 A jak na to...
 
asi 150 - 200g vepřové panenky
chlazené listové těsto (ano, stačí ze supermarketu, o domácím se pobavíme jindy :-)
čerstvý listový špenát
stroužek česneku
1 vejce
šlehačka
troška kuřecího vývaru
žampiony
bílá část jarní cibulky
portské
tymián
hořčice
 
Panenku omyji, odblaním (jde to lehce, nebojte se), nasolím, opepřím a zprudka opeču na pánvi na troše olivového oleje, stačí jí pár minut. Přendám na talíř a před balením potřu hořčicí.
Špenát důkladně, ale důkladně properu (poslední dobou se mi dost často stává, že je ke špenátu přidávána nová příchuť - písek..řešením je domácí, ze zahrádky - což jak vím je pro 90% z nás utopie). Rychle ho spařím horkou vodou přes cedník. Ve špenátu nesmí zůstat voda, přebytečnou vymačkám! Nasekám do něj česnek, promíchám, osolím a opeřím.
 
Rozválím si listové těsto, doprostřed položím panenku, na ni rozprostřu špenát a zabalím. Těsto utahujte pevně, stačí opravdu minimum prostoru mezi masem a těstem. Konce těsta zaroluji směrem dovnitř a  přilepím rozšlehaným vejcem. Ozdobně bonbónek, nejlépe tupou stranou nástroje, naříznu, těsto se nesmí prokrojit a potřu zbytkem rozšlehaného vejce. Peču na pečícím papíru asi na 180 °C asi 25 minut, maso musí zůstat šťavnaté a narůžovělé.
 
Omáčku si připravím tak, že nakrájím cibulku, osmahnu na olivovém oleji, přidám nakrájené a očištěné žampiony, opeču, posypu tymiánem a zaliji asi panákem portského. Nechám odpařit, podleji asi 3 lžičkami kuřecího vývaru, jen pro chuť. Přiliji šlehačku. Osolím, opepřím a provařím do zhoustnutí.
 
 

 
 
 


4 komentáře:

  1. Eviku, tohle budu testovat hned po makronkach (tzn. asi tak za 2-3 roky :))Vypada to uplne skvele a uplne na tom vidim, ze to i chutna skvele, protoze jsi talent! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško děkuji moc, otestuj, není to špatné :-) Btw, na makronky se už strašně těším!!(třeba růžové a fialové hmm?:-))

      Vymazat
  2. Klidne i hnede a nazloutle a zelene, mam vsechny barvy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Já hlasuji pro fialový s levandulovou příchutí...:-)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena