pondělí 8. října 2018

Tortelli di Zucca - dýňové taštičky


Milý deníčku...přiznám se, že tohle léto bylo šílené. Horko mi zcela bralo energii cokoli vařit, pokud to nebyl salát nebo to nebylo to do půl hodiny hotové:) Ale nezahálela jsem, jak jistě víte z mých FB stránek, kde najdete ty nejlepší tipy na podniky, kde se skvěle najíte! Nebo čeho se vyvarovat :) Ani jsem na vaření neměla vlastně moc chuť. Ani čas! Ale. Je podzim. Sice přišel později než bych chtěla, ale je tu. Konečně. Poezie přírody, listí, zima. Brzo tma. Déšť. To je vše co chci a vařím zase skoro každý den :) A jak jinak zahájit podzimní sezónu než dýní! Už jsem samozřejmě projela všechny tradiční dýňové recepty, ale o tento jsem se s Vámi musela podělit. Klasické italské Tortelli di zucca. Pocházejí z italské Mantovy, je to hodně tradiční recept(asi něco kolem 1500!) a přes hodně nezvyklé ingredience náplně a poněkud složitější přípravu, je božský. Ano vypadá to jako ravioli, ale liší se právě náplní Zároveň přináším asi ten nejlepší recept na klasické těsto na vaječné těstoviny, pasta fresca. Šafrán můžete přidat a nemusíte, není to nutné. Stačí vejce a mouka v poměru 1 vejce na 100g mouky. Já mám ráda jeho chuť i barvu. Tortelli mám hodně ráda klasicky, s parmazánem a šafránovým máslem, nebo jen tak s pestem, je to prostě krása!







A jak na to...

Těsto:
300g hladké mouky
3 vejce
trocha šafránu a vody
špetka soli

Pár pestíku šafránu dám do větší lžíce horké vody, promíchám. Spolu s rozšlehanými vejci přidám do mouky. Většinou vše dám prošlehat do robotu a jakmile je těsto spojené, vyklopím ho na vál a hnětu, dokud se nelepí. Udělám kouli, zabalím do fólie a nechám v lednici asi 15 minut odpočinout. Poté přijde ke slovu stroj na těstoviny, odkrojím si kousek těsta, lehce ho rozválím válečkem, oba konce po stranách přeložím k sobě, opět jen lehce rozválím (dodá to větší pevnost) a pak už jen projíždím strojkem a postupně ubírám šířku, až je z těsta dlouhý tenký plát. Pokud nemáte strojek, nezbyde Vám nic jiného, než těsto rozválet do tenka jako na nudle.Pláty si přendám na pomoučený vál a na polovinu vždy dám náplň, dostatečně daleko mezi sebou abych mohla překlopit a rádýlkem projet. nezapomeňte si prostor mezi náplní, kde se bude tortella/raviola odsekávat, navlhčit vodou, lépe to drží a prsty přitisknout. Takže náplň na polovinu těsta na šířku, jakmile bude plát zaplněn tak přehnout, spoje přimáčknout a rádýlkem rozdělit. Tortelli/ ravioli vařím tak 10 - 12 minut, ne více. Servíruji je s parmazánem a buď přelité rozpuštěným máslem, ve kterém jsem ovoněla šalvěj, buď čerstvou nebo sušenou (tradiční recept), nebo s trochou pesta.

Náplň:
asi 800g dýně - po oloupání a zbavení semínek
150g rozdrobených amaretti (mandlové italské sušenky, snadný recept, pokud si je nekoupíte, máte zde) najemno, prakticky na prášek
100g strouhanáho parmazánu
1 vejce
3 sušené meruňky
necelá malá lžička medu
malá lžička medové hořčice
sůl, pepř
muškátový oříšek

Dýni oloupu, nakrájím, upeču a rozmixuji na pyré.  Meruňky zaliji horkou vodou, poté sliji a vyždímám, smíchám s medem a hořčicí a rozmixuji. Tímhle nahrazuji klasickou směs co se dává do tortellin, mostarda mantovana, což je prakticky kandované ovoce, ale kandované s cukrem a hořčicovým práškem, takže je zároveň sladké a pikantní. Spolu s amaretti tady dodává specifickou chuť. A teď již vše smíchám dohromady, spolu s jedním rozšlehaným vajíčkem. Pokud by se Vám náplň zdála moc tekutá (dýně může pustit více vody) zahustěte strouhankou. Poté jen osolím, opepřím a lehce strouhnu muškátový oříšek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena