pondělí 25. června 2018

Bublanina


Milý deníčku...bublanina. To je začátek léta. Prázdnin. Líných dnů. Horka a bouřek. A nejlepší je s třešněmi!Dát si totiž k večeři kousek bublaniny, k tomu hrnek mléka, to jsou ty krásné vzpomínky na dětství...moje prababička dělala bublaninu z másla. Moje maminka nedá dopustit na olejovou. Já nedám dopustit na obě verze. Máslová je hutnější a voňavější, olejová zase neskutečně vláčná. Strašně dlouho jsem ji nepekla a když mne jí nedávno překvapila moje kamarádka Pája, skoro se mi zalily oči:) A jelikož je třešňová sezóna v plném proudu, bylo rozhodnuto. Tímto tedy prohlašuji bublaninu za královnu léta!






A jak na to...

125g hladké mouky
125g polohrubé mouky
120 g másla nebo o něco více jak 1 dl oleje
500g ovoce
lžička prášku do pečiva
3 vejce
100 ml šlehačky
200 g moučkového cukru
špetka soli

Žloutky si oddělím od bílků, z bílků vyšlehám sníh, žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Do žloutkové pěny poté postupně přilévám buď rozpuštěné máslo nebo olej, postupně vmíchám mouku smíchanou s prdopečem a špetkou soli, přiliji šlehačku a nakonec do těsta vmíchám sníh z bílků. Vyliji na buď na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech s pečícím papírem, pokladu (vypeckovaným) ovocem a peču na 170 C dozlatova, cca 30 minut.

1 komentář:

  1. Mńam, Mńam jen to vidím a mé chuťové pohárky se usmívají a sliní a tak...:))

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena